Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, September 4, 2012

Pengalaman Bersalin - Part 3

Jauh lagik nak smpi part bersalin ni.. hahaha ! jenuh la membaca ek :D..

Pagi lepas bfast, doktor dtg.. nak scan lagi sekali sebelum nak induce. aku pun lenggang kangkung la gi bilik nak scan tu.. ala, takat scan kan, byk kali dah.. kata aku dlm hati dgn eksennya :p...

Bila scan.. doktor tu bersuara " Puan, anak puan besar ni, tak boleh induce utk normal.. kita tak galakkan sebab kepala dia besar. Berat anak puan dlm 4kg plus minus 500g. So, dia mungkin boleh jadi 3.5kg ataupun 4.5kg, dlm lingkungan tu la.. Jadi kita suggest puan czer"... Expect the unexpected kata org puteh.. hwaaa !! aku punya telinga mcm dengar tak dengar je bila sebut czer tuh...

Dah amik kira kata2 ahli keluarga terdekat.. aku pun paksa rela sign surat kebenaran tuh.. kena czer pada org lain mungkin takde apa la.. tapi pada aku, memang rasa mcm apa ntah.. sebab aku konfiden aku bersalin normal, langsung tak pikir akan kena czer.. jadinya, aku takde la baca sgt info2 penjagaan lepas bersalin czer ni.. pastu aku pon bengong suka sgt layan youtube tengok camner procedure czer @ lscs @ elscs... dahtu memang terbayang la camner doktor2 tu potong perut ko selapis demi selapis.. hambik ko jemah...hwaaa !! rasa nak pengsan... sebab aku byk sgt dengar cerita org bersalin... dorang kata cucuk bius kat spinal tu sakit sgt.. jarum besar sgt la.. giler betul.. punya la byk soalan aku tanya doktor tu sebelum aku sign surat nak czer  tu... gelak je doktor tu jawab soalan aku... sampai aku decide nak bius pengsan la takmo bius separuh badan.. punya la takut.... husband aku suh kuatkan semangat...redha lah kena bedah janji anak selamat keluar... aku pun akur... disuruhnya berpuasa sebab pukul 4 petang nanti.. kena sorong masuk bilik bedah...

Pukul 2 tu dorang dah siapkan aku... tukar uniform.. pasang tiub kencing.. sgt tak selesa.. takde la sakit sgt cuma rasa pelik sket la, ada benda tersengkang kat situ... pukul 3.30 petang, nurse sorong aku bawak gi OT.. tunggu punya tunggu.. takgak kena bedah.. upa2 nya, pakar bius ada emergency case.. so tak jadik kena bedah pukul 4 tuh... dia suh sorong aku naik atas balik, sampai la dia panggil... hwaaa !! aku berdoa, cepat2 la semua ni selesai... aku tak sanggup nak tahan perasaan neves nih... dah naik wad balik, semua ada situ.. mak abah, adik aku.. semua ala2 terkejut membincangkan kenapa baby boleh sebesar 4kg sedangkan seminggu lepas cuma 3.2kg.. nasik spital sedap sgt kata mak aku.. hahaha! tapi memang iya perut aku besar sgt pun.. semua org tegur, takut tengok perut aku dah melondeh tapi tak bersalin2 lagi.. ada yg tanya aku ngandung twin ke apa ... mcm nak meletup kata azira adik aku... sampai la habis waktu melawat, suma org dah balik.. tinggal husband aku last skali kuar... sian aku tengok muka dia..hahaha !! aku pon beria tak nak ckp banyak.. takut termenangis :p ... tinggal la aku sorang2 berteka teki, pukul berapa aku kena sorong balik gi OT nanti :) ...

Takdir Tuhan, lepas husband aku trun bawah (waktu melawat tamat 7.30pm)... nurse dtg kata nak bawak turun gi OT.. oh tidak ! sape nak bgtau husband aku yg aku nak kena bedah ni.. hp aku dlm handbag... handbag dekat wad... so, aku redha je la nak kena czer nanti...

:)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...