Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, September 25, 2012

Berusaha lagik !


Berusaha !! huhu !

Citer pasal stok ebm.. hari ni BW je carik info pasal nak bykkan stok ebm nih.... berharap sgt dpt kasik Athiyyah sampai umur dia 2 tahun.. lately ni mcm kurang dah.. perah2 pun dpt 6oz mcm tu.. penah skali perah dpt 2oz je.. nak nangis rasanya.. tadi ada sembang dgn 1 blogger.. member PCM gak.. dia berjaya susukan anak dia sampai 2 tahun.. byk info kat blog Afne ...

Pastu dah decide nak beli trial set utk bykkan susu... nanti dah sampai barang, aku buat entry ye.. Semoga Allah permudahkan jalan untuk aku susukan anak2 sampai cukup umurnya 2 tahun.. Amin !

Ni stock yg ada sebab Athiyyah share susu dgn Aliff :)

Saturday, September 22, 2012

Saya sudah mutak !

Dua budak botak :) ... 

Athiyyah sudah digundulkan ..

Memula mmg rasa syg sebab rambut dia lebat... kira tak sabo nak pakai scarf2 bagai ni.. tapi org tua2 kata tak elok simpan rambut dlm perut... since kitaorg tak rasa nak buat kenduri cukur jambul Athiyyah dlm masa terdekat ni, so kitaorg decide nak botakkan dulu la... comel gak walaupun dah botak.. hihi !


 nih pix abg aliff masa umur dia 4 bulan kot.. lepas kenduri cukur jambul tu.. ada iras2 ngan Athiyyah tak ? ce tengok pix bawah ni.. :)


Thursday, September 20, 2012

Family Pic masa raya !


Ni lah satu satunya family pic yg lengkap masa raya ari tu.. Aliff tak reti duduk diam.. ni pon tak pandang kamera kan.. nasib baik ada jugak daripada takde langsung.. hihi ! Bila tengok pic ni, rasa sempurna dah hidup.. Ada Ayah, Mama , Aliff & Athiyyah :)






Wednesday, September 19, 2012

comeback la kaedahnyaa...


Salam korang...

Manjang versihkan sawang je.. pastu biarkan  bersawang balik ye tak.. kekekek !.. bz wei.. rindu nak berblogging ha.. rindu gak nak blogwalking.. tapi apakan daya.. kekangan masa ha.. ni ada angin2 bersihkan sawang.. pasni update apa yg patut ye.. eh.. lupa, tuan umah dah bersalin dah.. pasni citer pasal je la ye.. korang jgn muak tau.. nanti jumpa lagik.. daaa... !

Tuesday, September 11, 2012

Athiyyah warded - Jaundice

Athiyyah warded sebab kuning dia tinggi. Aku yg bersalah.. sebab buat tak endah.. huhu! Sebelum kuar NICU tu mmg ada kuning tpi rendah je, so Doktor benarkan balik. Masa jururawat masyarakat dtg umah pon dia suh aku bawak Tiyah gi klinik sebab kuning paras dada.. tapi aku tak pegi.. laki aku keje.. pastu klinik jauh dari umah.. aku ckp ngan misi nanti bawak g klinik bila aku balik serting pantang kat umah mak minggu depan..

Dipendekkan cerita, hari isnin cek kuning Tiyah, reading dia 323... giler tinggi.. trus ni nong ni nong nek ambuulan antar emergency kat kat spital jempol... hambik ko mama Tiyah..degil ya amat... Doktor kata sib baik tak sampai 400.. kalau tak memang kena tukar darah.. huhu!

So merasalah tido spital... mak ckp, Tuhan makbulkan doa mama ko tiyah.. kekeke ! apa sebab mak aku ckp camtu ? sebab, sebelum tiyah warded tu, kira beberapa hari sblm aku kuar spital, aku ckp ngan mak camni.. " rindulah nak mkn nasik spital mak"... kan dah merasa betul mkn nasik spital.. sib baik warded 2 mlm je... mcm sedih gak duduk berdua ngan anak, laki kt KL keje, Aliff ngan atok nenek.. huhu !

a) pic ni masa tiyah 2 hari..dia punya kuning sikit je.. kat spital serdang
b) ni kat spital jempol.. sian dia asik terkejut ke bila tido telentang.. so, nurse pun telangkupkan dia .. kasi meniarap..
c) ni pic nak kuar wad dah.. :)

masa masuk spital, mlm tu trus kasik dia duduk bawah lampu biru tu.. double lampu dia..sebab nak kasi turun cepat.. mlm pukul berapa ek, misi amik darah, result dia 267.. turun byk dah.. pagi esoknya.. turun sikit je.. ... result 251... pastu, mlm ke 2 tu punya result 208.. so, boleh la keluar.. Doctor kata, dia nak result  tu bawah 200.. walaupun dibenarkan keluar, masih kena pantau lagik kat klinik kesihatan... dah balik umah, the next day gi lagi cek, result 181.. Alhamdulillah... dah ok dah.. takde kuning dah.. :) .. sok kalau ada anak lagik  (Insya Allah :) ) kalau kuning je, confirm aku cepat2 bawak gi klinik.. huhu!

Sunday, September 9, 2012

Azraa Athiyyah nama diberi...

Ramai org tanya apa lah nama yg aku nak bagi kat si kecik ni.. Actually nama yg aku pilih ni dah aku simpan selama 2 taun.. sejak ada Aliff lagik tapi tak sempat pakai sebab takde anak perempuan. Aku tunjuk kat hubby list nama yg aku ada & dia setuju nak letak nama Azraa Athiyyah.. :) Aku pun suka nama ni..

Azraa bermaksud Dara/Gadis... Athiyyah pulak Pemberian/Kurniaan... nilah gadis kurniaan Tuhan kat aku laki bini yg menunggu 8 taun nak rasa ada anak kandung sendiri.. Terima Kasih Ya Allah.. :)



Saturday, September 8, 2012

Hari pertama Athiyyah kat rumah :)

Piccas ni suma hari pertama Athiyyah kat umah .. Hari Selasa 4/7/12... masa ni kan, mama Athiyyah - aku la tuh.. asik la dok ckp..ngape la ko tembam gaya gini dik...kekeke ! 





nenek ckp Tiyah senyom mcm Syanie pelakon tuh..hahaha !

Thursday, September 6, 2012

Pengalaman Bersalin - Part 5

Org tanya kena c-zer sakit tak ? Aku jawab, kena c-zer tak sakit.. tapi.. lepas 6 jam kena c-zer memang aku mintak nyawa sebab sakit.. inject morfin 2 kali, mkn ubat tahan sakit 2 kali.. aku pitam satu kali, masa cuba bangun sendiri... huhu ! akibat sakit sgt (aku rasa la) so, perasaan nak tengok anak kat tingkat 2 tu kurang.. sebab takut nak bergerak.. husband dtg masa waktu melawat tghari tu, baru la dia sorong aku naik wheelchair turun NICU tengok anak..

Apa perasaan dpt pegang anak sendiri buat pertama kali ? Ni pun aku tak reti nak jawab.. susah nak explain sebab aku tak penah bezakan Aliff & Athiyyah... :) Sama je rasa keterujaan itu.. aku suka je nak pegang @ dukung baby lama2 tapi.. baby kan semangat.. luka c-zer pon sakit.. so, aku pegang sekejap je... 

~Ahad - 01/07/2012 @ NICU Hospital Serdang ~
 Tengok muka baby ni byk kali.. aku asik tertanya2 je.. anak aku kan ? baby ni yg kuar dari perut aku kan ? hahaha ! agak dodow kan soalan tu.. aku cuma pelik..siyes.. aku tak nampak lgsung iras muka laki aku ke, muka aku ke kat muka baby ni kan.. hahaha ! Apa pun aku panjatkan kesyukuran sgt2 sebab Allah kurniakan aku baby perempuan yg sgt somel + semangat + sihat & cukup sifat..walaupun aku kena hiris2 perut... hahaha ! tu ayat mak aku tu :P.  Aku discharge hari Isnin 02/07/12  lepas baby ok.. Ada kuning sket tapi tak tinggi.. so doktor buat surat kasik pelepasan balik umah..

Wednesday, September 5, 2012

Pengalaman Bersalin - Part 4

Sepanjang kena sorong nak g OT tu, mulut aku tak berenti2 baca doa nabi yunus dlm perut ikan tu... masuk OT, doktor 'siapkan' aku.. pasang segala wayar yg perlu.. kat dada, ujung jari suma.. BP aku tinggi lagi.. doktor tanya " Kenapa BP awak tinggi ni, awak takut ye".. tanpa segan silu aku jawab " YA dokter".. muahahhaa ! dasar hati kecik.. saat yg paling aku takut pun tiba.. kena bius.. :) Dia kasik aku bantal, suh peluk lutut.. at the same time ada nurse, sama besar dgn mak aku, peluk bahu aku, tak nak kasi aku meronta mangkali.. :)..

Bila dia cucuk tu, rasa la sakit tapi bukan sgt sakit mcm yg aku bayangkan la.. pastu lama gak, bila aku dengar doktor kata, jgn bergerak ye puan, nak masukkan ubat.. aku ingat dah sudah masukkan..upanya tidak.. tak lama tu trus kebas tak rasa apa... procedure tu tak lama, sekejap je.. aku rasa pergerakan, dia tolak tarik suma cuma tak rasa sakit... tu je ...

Tapi, ada rasa loya mcm nak muntah.. pastu menggigil2 sampai berbunyi2 gigi berlaga... sejuk satu hal, kesan ubat bius pun satu hal... pastu dorang sembang2 teka berat anak aku.. funny je ...masa dorang dpt keluarkan kepala baby, doktor tanya aku..

Doktor  :  Montelnya.. berapa tahun tunggu ni Puan ?
Aku      : 8 tahun dokter...
Doktor  : Berbaloi baloi...

Punya la eksited aku nak tengok muka baby aku kan... aku tanya baby apa .. doktor kata, nanti kita tunjuk.. padahal aku cukup konfiden anak aku girl.. hahaha !.. aku dengar suara dia nangis.. tak lama tu nurse bawak tunjuk kat aku... tunjuk sekejap je sebab aku tak abes kena jahit lagi.. aku tanya berapa kilo baby ni.. nurse senyum jawab 4.4kg... :) Alhamdulillah dlm hati.. selamat semuanya...

Dah siap jahit, dorang sorong aku gi observation room.. masih pakai wayar2 berselirat lagik.. masih menggigil2 tak berenti lagi.. pastu, nurse tunjuk anak aku skali lagi sebelum dorang antar gi NICU.. dia kata cuma nak pastikan baby ok.. sebab baby besar ...:) .. Pastu nurse yg sama2 involve masa operation tu dtg kat aku.. dia ckp camni " Puan, mintak maaf ye, saya amik gambar anak puan tadi, comel sgt"... aku ckp takpe.. pastu aku trus laju2 mintak dia mms kan pic tu kat fon aku (fon dekat husband) so that husband aku tau la aku dah bersalin...:)

Ni pic yg nurse tu snap.. Syukur sgt dpt pic mcm ni.. esok besar leh tunjuk kat anak dara :)


 mcm baby michelin kan.. ketak2
 dorang kata, mulut tu mulut aku.. huhu !

ni lah 1st pic yg aku publish utk kwn2 kat fb @ mms kat fon :)..

to be continue..

Tuesday, September 4, 2012

Pengalaman Bersalin - Part 3

Jauh lagik nak smpi part bersalin ni.. hahaha ! jenuh la membaca ek :D..

Pagi lepas bfast, doktor dtg.. nak scan lagi sekali sebelum nak induce. aku pun lenggang kangkung la gi bilik nak scan tu.. ala, takat scan kan, byk kali dah.. kata aku dlm hati dgn eksennya :p...

Bila scan.. doktor tu bersuara " Puan, anak puan besar ni, tak boleh induce utk normal.. kita tak galakkan sebab kepala dia besar. Berat anak puan dlm 4kg plus minus 500g. So, dia mungkin boleh jadi 3.5kg ataupun 4.5kg, dlm lingkungan tu la.. Jadi kita suggest puan czer"... Expect the unexpected kata org puteh.. hwaaa !! aku punya telinga mcm dengar tak dengar je bila sebut czer tuh...

Dah amik kira kata2 ahli keluarga terdekat.. aku pun paksa rela sign surat kebenaran tuh.. kena czer pada org lain mungkin takde apa la.. tapi pada aku, memang rasa mcm apa ntah.. sebab aku konfiden aku bersalin normal, langsung tak pikir akan kena czer.. jadinya, aku takde la baca sgt info2 penjagaan lepas bersalin czer ni.. pastu aku pon bengong suka sgt layan youtube tengok camner procedure czer @ lscs @ elscs... dahtu memang terbayang la camner doktor2 tu potong perut ko selapis demi selapis.. hambik ko jemah...hwaaa !! rasa nak pengsan... sebab aku byk sgt dengar cerita org bersalin... dorang kata cucuk bius kat spinal tu sakit sgt.. jarum besar sgt la.. giler betul.. punya la byk soalan aku tanya doktor tu sebelum aku sign surat nak czer  tu... gelak je doktor tu jawab soalan aku... sampai aku decide nak bius pengsan la takmo bius separuh badan.. punya la takut.... husband aku suh kuatkan semangat...redha lah kena bedah janji anak selamat keluar... aku pun akur... disuruhnya berpuasa sebab pukul 4 petang nanti.. kena sorong masuk bilik bedah...

Pukul 2 tu dorang dah siapkan aku... tukar uniform.. pasang tiub kencing.. sgt tak selesa.. takde la sakit sgt cuma rasa pelik sket la, ada benda tersengkang kat situ... pukul 3.30 petang, nurse sorong aku bawak gi OT.. tunggu punya tunggu.. takgak kena bedah.. upa2 nya, pakar bius ada emergency case.. so tak jadik kena bedah pukul 4 tuh... dia suh sorong aku naik atas balik, sampai la dia panggil... hwaaa !! aku berdoa, cepat2 la semua ni selesai... aku tak sanggup nak tahan perasaan neves nih... dah naik wad balik, semua ada situ.. mak abah, adik aku.. semua ala2 terkejut membincangkan kenapa baby boleh sebesar 4kg sedangkan seminggu lepas cuma 3.2kg.. nasik spital sedap sgt kata mak aku.. hahaha! tapi memang iya perut aku besar sgt pun.. semua org tegur, takut tengok perut aku dah melondeh tapi tak bersalin2 lagi.. ada yg tanya aku ngandung twin ke apa ... mcm nak meletup kata azira adik aku... sampai la habis waktu melawat, suma org dah balik.. tinggal husband aku last skali kuar... sian aku tengok muka dia..hahaha !! aku pon beria tak nak ckp banyak.. takut termenangis :p ... tinggal la aku sorang2 berteka teki, pukul berapa aku kena sorong balik gi OT nanti :) ...

Takdir Tuhan, lepas husband aku trun bawah (waktu melawat tamat 7.30pm)... nurse dtg kata nak bawak turun gi OT.. oh tidak ! sape nak bgtau husband aku yg aku nak kena bedah ni.. hp aku dlm handbag... handbag dekat wad... so, aku redha je la nak kena czer nanti...

:)

Monday, September 3, 2012

Pengalaman Bersalin - Part 2


Sambung :) ...

Takde tanda2 nak bersalin pun. Lepas aku check kata baru bukak 1cm tuh, Aliff warded kan, so aku berkampung kat spital tu dgn mak. Jadi aku tak risau sgt la kalo nak terbersalin ke kan. Since aku ada GDM, doktor kata kalau tak bersalin gak, silalah menyerah diri hari Jumaat 29/06/12.. tu la EDD aku yg sebetulnya..

Bila tiba hari kejadian, aku tunggu husband sampai. sebab aku memang nak dia teman aku bila aku bersalin. so, aku pun dgn gaya kebudak budakan.. ugut husband aku.. selagi abg tak dtg, syg takmo gi wad bersalin... hahaha! apa punya perangai la kan.. husband aku dtg lepas smayang jumaat.. dah mcm tu, trus la gi dewan bersalin tu.. sempat mintak ampun kat mak abah suma... perasaan masa tu bercampur baur... dgn Aliff yg sakit tak baik lagi.. sedih sgt rasanya..

Sampai dewan bersalin, dah cek suma, BP ada tinggi sket.. pastu doktor tanya kenapa tak dtg pagi... kira dah lewat la tu.. sebab dorang kan nak induce aku. Aku explain la pasal aku ada kat wad kanak2 jaga anak, pastu tunggu laki sampai suma.. sekali lagi, kena seluk.. result negatif.. jln tak bukak langsung.. huhu! oh ye, masa doktor nak seluk tu, ada pelatih 2 org masuk, dia  tanya doktor.. boleh tak nak buat observation.. nak tengok doktor buat procedure... wah !.. aku ckp dlm hati, nape lah ko pilih aku.. nape ko tak pilih org lain plak kan.. tapi sib baik doktor tu baik.. dia ckp ngan pelatih tu .. " tanya la patient saya, kalo dia benarkan, boleh la"... laju2 aku jawab.. " adik carik org lain ye dik, akak tak nak "... terlepas sudah.. hehehe !..

habis cerita seluk2 suma tu... nurse kasik uniform pink2 suh tukar baju... pastu dorang antar gi wad.. aku inform husband.. suh inform mak.. sebab wad tu sama floor dgn wad aliff @ wad kanak2 je.. rezeki aku gaknya kan, katil penuh, so aku dpt duduk bilik 1st class.. aku sensorang, bilik air tak share.. Alhamdulillah kata aku dlm hati.. duduk situ diam2 sementara tunggu husband aku sampai bawak makanan sebab time aku masuk tu, dah lepas waktu mkn mlm... nurse kuar masuk baper kali amik reading BP.. pastu aku punya emosi tak berapa stabiil.. mengongoi nangis... hiba sangat dok kesiankan aliff... sampai aku tertidur & gynae dtg cek... dia dtg and bgtau yg pukul 4am dorang nak kasi ubat utk induce... tapi tetiba, doktor tu ubah fikiran.. dia kata dia tak confident & nak tunggu the next day.. tunggu specialist dtg, scan lagi sekali baru la decide nak induce ke apa... waaa ! aku sgt berdebar2...

cerita yg tak disangka pun bermula...

sambung lagi.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...