Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Monday, July 2, 2012

Pengalaman Bersalin - Part 1

Okeh.. harap2 boleh buat entry ni secepat mungkin.. bukan untuk menunjuk2 ke apa, tapi utk mengingatkan diri sendiri supaya tak lupa .. makin lama makin tua kan, sok kalau lupa, laju2 baca balik entry ni... :) Cerita ni bermula 23/09/12 Hari Sabtu ye iaitu seminggu lepas aku amik cuti bersalin awal tu.. Kandungan masa ni dah 39 minggu 2 hari... & aku punya perasaan masa tu betul rasa tak sabar nak bersalin dek kerana perut aku yg aku rasa besar melampau :) ... 

beberapa hari sebelum tu aku rasa ada mild contraction..utk org yg pertama kali mengandung mcm aku, aku tak boleh bezakan ini sakit nak bersalin ke, ataupun false alarm je.. braxton hicks aje ke kan.. sakit kerap tapi takde tanda keluar.. takde darah, takde air... sebab ni pengalaman pertama, aku takmo amik risiko so hari itu aku terus ajak husband pegi spital serdang. 

Sampai sana, dah cek semua, doktor nak cek ada bukaan ke tak. ini part yg aku rasa org mengandung tak suka.. kena seluk kata dorang.. aku pon neves semacam sebab tak pernah kena sblm ni. bila dah seluk, doktor kata baru bukak 1cm to 2cm je.. finger tips kata dia. kena buat CTG tuh time tu .. 2 kali kena buat sebab baby tak bergerak kata doktor.. aku pun pelik sebab kalau kat umah, dia punya temdang plus aksi liuk lentuk dlm perut usah cerita la.. time jumpa doktor, boleh plak doktor kata baby tak aktif... oleh sebab itu tak pepasal aku kena drip, masuk air 2 botol + oksigen... hahaha! doktor kata, kalau graf ok, baru leh kuar... 

Then bila graf dah ok, doktor scan suma.. baby ok.. berat 3.2kg kata dia.. so, plus minus 400g.. dia mungkin akan lebih dari 3.2kg la... since ward penuh, takde katil.. doktor suh aku balik dulu tapi kalo ada tanda kuar, or contraction kerap 5 min skali, trus dtg spital... so, aku pun balik la berehat.. sempat gak update status kat FB since kengkawan ada tanya dah bersalin ke belum .. ye la cuti kemain awal, tapi tak gak kuar baby .. 

continued.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...