Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Sunday, July 1, 2012

Aliff warded - Hospital Serdang





Semuanya tiba2... org nak sakit, mana lah kita nak tau kan... 1st time jadi mcm ni, aku punya panik tak tau nak cakap... Aku kan ambik cuti bersalin awal... awal 2 minggu dari EDD.. hari kejadian tu, hari Isnin 25/06/2012, pagi pukul 10++... Aliff kena sawan tarik.. Sedangkan pagi tu bfast dia ok.. bangun pagi dia gelak2 folo aku gi dapur, tengok anak kucing kat belakang.. nyanyi2 lagu ajuya (Azura - Jamal Abdillah), takde demam panas ke apa, tetiba dia kena sawan... korang bayang ler apa aku rasa kan... tak ada apa nak buat pagi tu, lepas bfast, mak tido kat sofa, Aliff masuk buai, aku tido depan tv sambil buai dia la.. masa buai tu, aku rasa kepala dia, hangat sikit.. so aku text la ayah Aliff " Aliff demam sket la, kepala dia panas"... husband aku reply " tuam dgn tuala basah"... aku takmo la tuam time tu, dia tengah tido, kang kacau plak kan.. tak lama tu Aliff bangun, dia senyum2 kata nak tido sebelah mama tengok tv.. masa tu la dia tiba2 kena sawan tarik..

Tetiba badan dia keras sambil dia geretap2 gigi, mata dah naik atas... aku trus menjerit, mak terjada trus lari bawak aliff gi sinki... masa tu aku dah meraung2 sambil panggil nama Aliff, mak pun sambil baca ayat kursi, mengucap kat telinga Aliff.. Aliff tak kasi respon, air liur meleleh dari mulut dia, mata still ke atas... mak bogelkan dia, basahkan badan dia, kepala dia..  pastu, trus bawak dia pegi bilik air rendam separuh badan dia dlm baldi.. dia still tak respon.. a few minutes gak la dia mcm tu sampai la tetiba dia senyum pastu panggil "NENEK".. aku punya meraung sambil peluk2 dia masa tu jgn citer la.. menyangkung dlm bilik air, tak teringat dah yg aku ni tunggu hari nak bersalin... masa Aliff tak berapa sedar tu, aku sempat call husband aku, sambil melalak2.. " abang balik cepat, aliff kena sawan".. itu aku ulang berapa kali entah..

Nasib baik husband aku ada kat Putrajaya je, aku dgn mak siap2, siapkan Aliff, trus gi Taipan, carik klinik pakar kanak2.. Memang takde rezeki, rasa nak maki pon ada gak.. 3 klinik aku pegi, suma tutup.. Lunch hour pukul 12 kata dia.. Last2 masuk klinik biasa.. sebab  Aliff asik muntah lendir je sepanjang perjalanan carik klinik tu.. Doctor cek Aliff, tak demam pun.. so, dia buat surat suh aku refer trus kat Spital.. kitaorg gi spital serdang, aku pun baik ati gi la kat tempat register kat belakang, skali org tu kata, " Puan trus gi kat kecemasan je".. sampai kecemasan Aliff muntah betul2 depan pintu spital tu.. dorang trus angkut Aliff masuk dlm.. aku uruskan registration, mak dgn Aliff..

Bila aku masuk dlm, Doktor pon soal selidik, siasat la kenapa jadi gitu suma..dorang pelik Aliff tak demam tapi kenapa sampai kena sawan tarik.. dorang cek paras gula dlm darah, pastu buat blood test lagi utk apa tah.. lama gak tunggu situ, last2 memang kena warded. Sian betul dgn Aliff.. Aku tinggal la kat situ dgn mak, husband aku gi keje balik.. lepas mkn ubat nampak mcm ok, dia mintak makan suma.. aku bajet,, tak lama la kita dok spital ni Aliff.. malangnya tidak.. mlm tu Aliff demam.. nurse dtg cek suhu, dari 38 dia naik sampai 41.. kasi ubat bontot 3 kali tak ok jugak.. budak sakit memang la meragam kan.. lagila kena bogelkan, pakai diapers je. Nurse suruh lap badan dia dgn air.. memang la mengamuk dengar suara dia nangis je.. tapi aku salute dgn hospital serdang ni satu benda, kira bertimbang rasa la guard dia, nurse dgn sister dia.. agaknya nampak aku yg sgt boyot bawak perut kan, so dia benarkan mak aku pon jaga Aliff sama dlm wad.. Mekasih la bebanyak...

Pagi tu Doktor pakar kanak2 dtg cek, Profesor apa ye nama dia, aku lupa... dia pelik kenapa demam Aliff tak kebah2 walaupun dah masuk ubat bontot, rupa2nya, Aliff punya tonsil bengkak pastu mulut dia penuh dengan ulser baru nak jadi. Doktor kata, panas dia tak keluar, pasal tu demam dia tak turun2.. dorang decide kasi drip masuk antibiotik.. kat sini la aku rasa macam nak maki satu spital, time ni jugak la aku rasa mcm tak bergunanya aku jadi mak sebab tak dpt tolong anak.. aku meraung sampai nak terjelepuk kat lantai masa dengar Aliff merayu supaya jgn cucuk tangan dia... Ya Allah, ampunkan lah aku sebab tak sabar :( .. Aku pendekkan cerita, lepas siap semua prosedur tu, aku dgn mak berkampung kat spital tu sampai hari Jumaat.. Aliff belum boleh discharge lagi.. Jumaat 29/06/12 tu EDD aku.. Doktor kata, kalau tak bersalin jugak, sila lah dtg menyerah diri untuk diinduce.. (Ni nanti aku citer entry lain :) ... Akhirnya, Aliff pon dibenarkan keluar hari Ahad. Sehari lepas aku bersalin..

Aku berdoa byk2, jgn la Aliff kena sawan lagi. Takut aku.. walaupun Doktor kata tak BAHAYA.. aku tetap cemas kalau Aliff demam. Sebab Doktor kata, demam sawan ni akan berulang dari umur 6 bulan sampai 6 tahun... huhu ! Ya Allah, lindungilah anak2 ku dari sebarang ancaman penyakit...Amin..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...