Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Friday, April 13, 2012

Warded ? takmo laa...


Rata2 org update pasal cuti umum & pertabalan Agong hari rabu tu kan.. aku dok umah je sepanjang hari.. berehat..

Khamis ada checkup perut mcm biasa + review BSP yg kena buat 2minggu skali tu la.. mcm biasa, sampai2 KK S.Alam pukul 7.30am mcm tu.. dpt ni 8003 .. giliran no 3.. kalo tengok mcm cepat je kan, tapi dah biasa kat sini, sama je lewat dia..

As usual, timbang.. berat naik 200g minggu ni :D.. pastu, check BP.. tinggi tetiba.. 140/90 .. padahal baru je last week doktor spital serdang discharge pasal young hypertension nih.. huhu ! misi suh aku rehat 15minit pastu dia panggil lagik... aku pon duduk nonggok la sementara tunggu dia panggil lagi... bila check, sama je jugak reading dia.. pengsan.. apesal tetiba tinggi nih... dia suh aku gi check urine UFEME , pastu amik darah ujung jari utk check HB..Ada trace Keton +1 .. HB ok 12.9

Pastu, tunggu turn nak jumpa doc.. masa review BSP.. kantoi pukul 2pm punya..

Nih reading aku :-

a) 8am - 5.4 mmol/L
b) 10am - 5.3 mmol/L
c) 2pm - 8.4 mmol/L
d) 8pm - 5.3 mmol/L

tak pepasal kena repeat BSP seminggu skali.. hwaaa ! so, next selasa kena buat lagik la jawabnya.. pasal doc tak puas ati pasal BP aku, dia cek perut, pastu cek kaki, tengok ada edema ke tak.. takut aku kena Preeklampasia kata dia.. cek BP masih sama 140/90 .. dia suh aku gi Klinik Seksyen 19 hari ni kalo ada pening ke, rasa loya nak muntah ke.. kalo rasa teruk sgt, dia suh warded kat spital.. aiyo.. terkesima aku.. begitu teruk ke ? dia kasik MC 1 hari suh rehat kat umah.. sib baik hari ni ok.. Alhamdulillah la kan.. ha, sebelum balik tu, aku cek skali lagi BP.. turun la pulak dia 130/80 ... hwaa ! sib baik okeh.. takut gamaknya dia dengar nak kena warded, trus turun.. huhu ! kena jaga la pasni.. takmo kena warded.. :(

Tuesday, April 10, 2012

Lokan.. :)

taraaa...

tadi citer pasal siput kan.. ni nak citer pasal lokan plak.. yg ni aku pasti ramai yg kenal.. :)
adik beradik kepah gak la.. cuma dia besar + kulit dia tebal.. masa carik siput beliung tu, adik aku carik gak benda alah ni.. sedap kalau fresh.. manis je... aku buh kat api, sampai terbukak, pastu masuk mulut tros.. hahaha ! ..

rebus or kukus, kopek, pastu leh masak cam biasa... buat masak sambal ke.. rendang ke.. kalo balik kg umah nenek kat sepang, dorang masak rendang... kekadang kalo raya, dorang hidangkan.. tapi sekarang takde org nak carik dah.. kalo nak beli, 4-5 bijik dah sekilo.. sekilo plak rm2.50.. mahal.. kalo nak mkn puas, kena carik sendiri la..

ni aku masak tumis santan.. org jawa femes kalo tumis2 santan nih... campur petai sket.. sedap :)..

nak resepi ? hehehe ! bajet ada org salin resepi ye tak :D

a) lokan - rebus + kopek
b) cili api - ikut suka la byk mana
c) bawang putih + bawang besar + halia + serai = racik semuanya..
d) santan - ikut la nak kuah banyak mana
e) garam + gula + asam untuk perasa..

cara2nya..

tumiskan bahan2 yg diracik.. dah naik bau.. masukkan lokan.. pastu, masukkan santan.. kacau2 agak sebati, masukkan bahan perasa.. tunggu la sampai masak.. pastu sedia utk dihidang.. senang kan :D.. hehehe!

ni hasil pertama yg masuk mulut aku.. besar kan :)

korang nampak yg hitam tepi lokan ni tak.. tu la siput beliung yg aku bakar.. dah masak, baru ketuk... nak tau dia masak ke tak, bila dengar bunyik berdesir sebab air kat dlm tu dah kering... :)
ni lokan yg kena rebus sebelum masak.. :)


sekian :)

Siput beliung


Korang penah dengar nama tu ? ataupun penah mkn ? :D.. dulu masa aku kecik2, selalu mkn.. bakar je, pastu ketuk la kulit dia kuarkan isi.. secara zahirnya, mcm tak berapa menyelerakan.. aku pun tak tau naper tetiba ari tu aku tingin nak mkn sedangkan nak mencari dia punya la susah.. so, terpaksa mintak tolong adik aku carik kat kuala @ sungai @ bakau kat sepang, umah makcik aku.. dpt la , tapi tak berapa byk.. aku tak masak apa pon, aku cuma bakar, pastu mkn... korang jgn rasa pelik pulak.. memang boleh mkn siput nih.. cuma mungkin separuh2 tempat, tak jumpa haiwan eksotik ni kan...

korang tengok ni, ni suma dah bakar, aku dah ketuk dah kulit dia... amik yg keras je la, yg belakang lembik2 tu buang... kaler dia memang mcm ni, tapi tak pahit pon..

ni close up ye... :).. adik aku kata aku kanibal.. hahaha! mkn benda pelik.. hahaha ! lantakla.. janji halal.. pastu aku tak kempunan.. pastu anak aku tak ngences bila kuar sok.. kekeke !

Helo.. helo..


Bersungguh2 muka dia kan.. mcm ler reti sgt ckp kat fon.. :) .. Actually pic ni dah upload kat FB.. saje buat entry kat sini pulak

Sunday, April 8, 2012

Marilah update blog... :)

Salam sume..

Blog ini menyepi lama jugak rasanya.. bukan tak sehat tapi bz dgn keje.. BW pon tak.. kekedang je masuk tengok kengkwn lain update blog... 1st thing 1st nak citer pasal tuan punya diri la kan.. Alhamdulillah, kandungan dah nak masuk 30wks.. dah masuk 3rd trimester.. ada byk gak benda2 biasa terjadi masa ngandung ni..

Blood Pressure

memula ari tu Blood pressure ada poblem... kena check BP seminggu 2 kali.. walaupun takde la tinggi sgt, tapi misi ckp sebab org ngandung, dorang kena pantau la.. kat spital serdang, doctor diagnose aku ada Young Hypertension.. mengapakah ? aku mcm nak argue dgn doctor tapi dah dia pon doctor kan.. memandai lak aku nak sangkal apa yg dia cakap plak.. tapi takde plak dia kasi sebarang ubat.. pelik sedikit di situ.. sekarang ni, BP aku normal jek.. 120/80.. adakalanya lebih rendah daripada tu.. tak penah lebih 130/90 pon.. Alhamdulillah...

Urine Protein @ Proteinurea

lepas tu ada problem urine protein.. kena buat 24hrs urine protein.. kena tadah urine tu sehari suntuk.. pastu antar klinik then dorang antar lab.. aku usung ler tong 2.5liter tu gi opis sebab nak tadah urine dari 6am hari rabu sampai la 6am hari khamis tu.. bila dah antar, ingatkan ok ler, sekali result dia invalid sebab dorang tak kira berapa liter aku antar urine tu.. hangin ok.. dah la aku gi klinik kesihatan kerajaan.. korang imagine la kan, berapa lama kena tunggu sebelum sampai turn nak kena cek, jumpa doktor bagai... last2 dorang suh aku buat skali lagi.. dengan berat hati dan muka masam mencuka, aku tadah gak la 1 tong.. yang ni result tak dpt pon lagik.

Kidney Problem

Okeh, since aku ada problem protein dlm air kencing ni, dorang refer aku kat spital. Suh jumpa pakar. Memula doctor decide nak antar aku gi spital klang.. tapi aku request gi spital serdang sebab serdang dekat sket ngan umah aku.. pastu aku decide nak bersalin kat situ je nanti... so, aku kena check up kat 2 tempat la.. sob..sob.. bila dah dpt date untuk buat ultrasound kidney, aku pon gi la.. takleh x-ray sebab aku ngandung kan, leh buat ultrasound je.. sepanjang ngandung, ni la 1st time kena cek ngan dokter lelaki.. dia scan pinggang & perut okeh.. segan nak mam.. hwaa ! pastu, result dia ok.. secara fizikalnya normal.. takde kelainan size kat kidney aku tuh.. aliran darah pon ok suma la.. so, Dr. Kenneth Lai yg baik ati dah discharge aku dari medical.. maksudnya, next time takde dah kena check pasal kidney nih.. cuma rutin cek perut yg biasa la.. lega hati aku..

GDM @ Gestational Diabetis Mellitus

Hwaa!!! yang ni aku kantoi... kencing manis sewaktu mengandung gamaknya.. kena minum air gula yg sedap tu la.. pastu result kuar.. mmg la tinggi..

Gula Puasa : 5.2mmol/L
Lepas Puasa : 11.7mmol/L

see... tinggi okeh.. pakar pemakanan ckp, kalo dah buat BSP ( Blood Sugar Profile) tapi masih tak turun gak, kena cucuk perut yg byk lemak ni dgn insulin.. kecut perut mak okeh.. huhuhu !
BSP tu kena buat sehari 4 kali ( 2 jam lepas mkn).. cucuk amik darah ujung jari je.. yg tu kena buat kat klinik.. tapi aku ada alat utk cek gula dlm darah tu sendiri, so aku buat sendiri je la dgn syarat doctor nak aku bawak alat tu bila review result.. dia takut aku nipu :) Result dia kena 3.0 - 5.3 bila puasa & kurang dari 6.7 lepas mkn..

Waktu kena buat bsp tu

1) Bangun tido, sebelum bfast - 8.00am ( yg ni kena puasa dari mlm tadi kul 10mlm)
2) Pukul 10.am
3) Pukul 2pm (kena mkn pukul 12.00pm)
4) Pukul 8pm (kena mkn pukul 6pm)

So far, BSP under control but once dah ada diabetic during pregnant ni, memang kena buat BSP 2 minggu skali sampai la bersalin.. pastu 6 minggu lepas bersalin sok kena minum air gula lagi skali nak cek samada aku memang ada diabetic or masa ngandung je ada..

Berat masa preggy

Yg ni still under control.. yeay !! berat aku tak naik pon lagik.. sediakala maklum la kan, aku memang gebu gebas + gendut.. kekeke ! 4/4 ari tu je naik sket.. Doctor kata, ada kemungkinan berat akan naik byk bila ujung2 ni sebab baby sedang produce lemak :D.. ari tu, naik 400gram.. pastu turun balik 600gram.. trun naik mcm tu la.. perot je muncit :) tapi Alhamdulillah, semuanya normal.. as 4/4 ari tu berat baby 1.242kg.. tu scanner yg estimate :)

So far, ni je la kot yg aku nak update.. nanti aku buh gambor mok2 aku ye.. buat tatapan korang yg nak tengok ( ada org nak tengok kah ? ) hahaha ! pasan jerk..

daa... jumpa lagik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...