Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, September 25, 2012

Berusaha lagik !


Berusaha !! huhu !

Citer pasal stok ebm.. hari ni BW je carik info pasal nak bykkan stok ebm nih.... berharap sgt dpt kasik Athiyyah sampai umur dia 2 tahun.. lately ni mcm kurang dah.. perah2 pun dpt 6oz mcm tu.. penah skali perah dpt 2oz je.. nak nangis rasanya.. tadi ada sembang dgn 1 blogger.. member PCM gak.. dia berjaya susukan anak dia sampai 2 tahun.. byk info kat blog Afne ...

Pastu dah decide nak beli trial set utk bykkan susu... nanti dah sampai barang, aku buat entry ye.. Semoga Allah permudahkan jalan untuk aku susukan anak2 sampai cukup umurnya 2 tahun.. Amin !

Ni stock yg ada sebab Athiyyah share susu dgn Aliff :)

Saturday, September 22, 2012

Saya sudah mutak !

Dua budak botak :) ... 

Athiyyah sudah digundulkan ..

Memula mmg rasa syg sebab rambut dia lebat... kira tak sabo nak pakai scarf2 bagai ni.. tapi org tua2 kata tak elok simpan rambut dlm perut... since kitaorg tak rasa nak buat kenduri cukur jambul Athiyyah dlm masa terdekat ni, so kitaorg decide nak botakkan dulu la... comel gak walaupun dah botak.. hihi !


 nih pix abg aliff masa umur dia 4 bulan kot.. lepas kenduri cukur jambul tu.. ada iras2 ngan Athiyyah tak ? ce tengok pix bawah ni.. :)


Thursday, September 20, 2012

Family Pic masa raya !


Ni lah satu satunya family pic yg lengkap masa raya ari tu.. Aliff tak reti duduk diam.. ni pon tak pandang kamera kan.. nasib baik ada jugak daripada takde langsung.. hihi ! Bila tengok pic ni, rasa sempurna dah hidup.. Ada Ayah, Mama , Aliff & Athiyyah :)






Wednesday, September 19, 2012

comeback la kaedahnyaa...


Salam korang...

Manjang versihkan sawang je.. pastu biarkan  bersawang balik ye tak.. kekekek !.. bz wei.. rindu nak berblogging ha.. rindu gak nak blogwalking.. tapi apakan daya.. kekangan masa ha.. ni ada angin2 bersihkan sawang.. pasni update apa yg patut ye.. eh.. lupa, tuan umah dah bersalin dah.. pasni citer pasal je la ye.. korang jgn muak tau.. nanti jumpa lagik.. daaa... !

Tuesday, September 11, 2012

Athiyyah warded - Jaundice

Athiyyah warded sebab kuning dia tinggi. Aku yg bersalah.. sebab buat tak endah.. huhu! Sebelum kuar NICU tu mmg ada kuning tpi rendah je, so Doktor benarkan balik. Masa jururawat masyarakat dtg umah pon dia suh aku bawak Tiyah gi klinik sebab kuning paras dada.. tapi aku tak pegi.. laki aku keje.. pastu klinik jauh dari umah.. aku ckp ngan misi nanti bawak g klinik bila aku balik serting pantang kat umah mak minggu depan..

Dipendekkan cerita, hari isnin cek kuning Tiyah, reading dia 323... giler tinggi.. trus ni nong ni nong nek ambuulan antar emergency kat kat spital jempol... hambik ko mama Tiyah..degil ya amat... Doktor kata sib baik tak sampai 400.. kalau tak memang kena tukar darah.. huhu!

So merasalah tido spital... mak ckp, Tuhan makbulkan doa mama ko tiyah.. kekeke ! apa sebab mak aku ckp camtu ? sebab, sebelum tiyah warded tu, kira beberapa hari sblm aku kuar spital, aku ckp ngan mak camni.. " rindulah nak mkn nasik spital mak"... kan dah merasa betul mkn nasik spital.. sib baik warded 2 mlm je... mcm sedih gak duduk berdua ngan anak, laki kt KL keje, Aliff ngan atok nenek.. huhu !

a) pic ni masa tiyah 2 hari..dia punya kuning sikit je.. kat spital serdang
b) ni kat spital jempol.. sian dia asik terkejut ke bila tido telentang.. so, nurse pun telangkupkan dia .. kasi meniarap..
c) ni pic nak kuar wad dah.. :)

masa masuk spital, mlm tu trus kasik dia duduk bawah lampu biru tu.. double lampu dia..sebab nak kasi turun cepat.. mlm pukul berapa ek, misi amik darah, result dia 267.. turun byk dah.. pagi esoknya.. turun sikit je.. ... result 251... pastu, mlm ke 2 tu punya result 208.. so, boleh la keluar.. Doctor kata, dia nak result  tu bawah 200.. walaupun dibenarkan keluar, masih kena pantau lagik kat klinik kesihatan... dah balik umah, the next day gi lagi cek, result 181.. Alhamdulillah... dah ok dah.. takde kuning dah.. :) .. sok kalau ada anak lagik  (Insya Allah :) ) kalau kuning je, confirm aku cepat2 bawak gi klinik.. huhu!

Sunday, September 9, 2012

Azraa Athiyyah nama diberi...

Ramai org tanya apa lah nama yg aku nak bagi kat si kecik ni.. Actually nama yg aku pilih ni dah aku simpan selama 2 taun.. sejak ada Aliff lagik tapi tak sempat pakai sebab takde anak perempuan. Aku tunjuk kat hubby list nama yg aku ada & dia setuju nak letak nama Azraa Athiyyah.. :) Aku pun suka nama ni..

Azraa bermaksud Dara/Gadis... Athiyyah pulak Pemberian/Kurniaan... nilah gadis kurniaan Tuhan kat aku laki bini yg menunggu 8 taun nak rasa ada anak kandung sendiri.. Terima Kasih Ya Allah.. :)



Saturday, September 8, 2012

Hari pertama Athiyyah kat rumah :)

Piccas ni suma hari pertama Athiyyah kat umah .. Hari Selasa 4/7/12... masa ni kan, mama Athiyyah - aku la tuh.. asik la dok ckp..ngape la ko tembam gaya gini dik...kekeke ! 





nenek ckp Tiyah senyom mcm Syanie pelakon tuh..hahaha !

Thursday, September 6, 2012

Pengalaman Bersalin - Part 5

Org tanya kena c-zer sakit tak ? Aku jawab, kena c-zer tak sakit.. tapi.. lepas 6 jam kena c-zer memang aku mintak nyawa sebab sakit.. inject morfin 2 kali, mkn ubat tahan sakit 2 kali.. aku pitam satu kali, masa cuba bangun sendiri... huhu ! akibat sakit sgt (aku rasa la) so, perasaan nak tengok anak kat tingkat 2 tu kurang.. sebab takut nak bergerak.. husband dtg masa waktu melawat tghari tu, baru la dia sorong aku naik wheelchair turun NICU tengok anak..

Apa perasaan dpt pegang anak sendiri buat pertama kali ? Ni pun aku tak reti nak jawab.. susah nak explain sebab aku tak penah bezakan Aliff & Athiyyah... :) Sama je rasa keterujaan itu.. aku suka je nak pegang @ dukung baby lama2 tapi.. baby kan semangat.. luka c-zer pon sakit.. so, aku pegang sekejap je... 

~Ahad - 01/07/2012 @ NICU Hospital Serdang ~
 Tengok muka baby ni byk kali.. aku asik tertanya2 je.. anak aku kan ? baby ni yg kuar dari perut aku kan ? hahaha ! agak dodow kan soalan tu.. aku cuma pelik..siyes.. aku tak nampak lgsung iras muka laki aku ke, muka aku ke kat muka baby ni kan.. hahaha ! Apa pun aku panjatkan kesyukuran sgt2 sebab Allah kurniakan aku baby perempuan yg sgt somel + semangat + sihat & cukup sifat..walaupun aku kena hiris2 perut... hahaha ! tu ayat mak aku tu :P.  Aku discharge hari Isnin 02/07/12  lepas baby ok.. Ada kuning sket tapi tak tinggi.. so doktor buat surat kasik pelepasan balik umah..

Wednesday, September 5, 2012

Pengalaman Bersalin - Part 4

Sepanjang kena sorong nak g OT tu, mulut aku tak berenti2 baca doa nabi yunus dlm perut ikan tu... masuk OT, doktor 'siapkan' aku.. pasang segala wayar yg perlu.. kat dada, ujung jari suma.. BP aku tinggi lagi.. doktor tanya " Kenapa BP awak tinggi ni, awak takut ye".. tanpa segan silu aku jawab " YA dokter".. muahahhaa ! dasar hati kecik.. saat yg paling aku takut pun tiba.. kena bius.. :) Dia kasik aku bantal, suh peluk lutut.. at the same time ada nurse, sama besar dgn mak aku, peluk bahu aku, tak nak kasi aku meronta mangkali.. :)..

Bila dia cucuk tu, rasa la sakit tapi bukan sgt sakit mcm yg aku bayangkan la.. pastu lama gak, bila aku dengar doktor kata, jgn bergerak ye puan, nak masukkan ubat.. aku ingat dah sudah masukkan..upanya tidak.. tak lama tu trus kebas tak rasa apa... procedure tu tak lama, sekejap je.. aku rasa pergerakan, dia tolak tarik suma cuma tak rasa sakit... tu je ...

Tapi, ada rasa loya mcm nak muntah.. pastu menggigil2 sampai berbunyi2 gigi berlaga... sejuk satu hal, kesan ubat bius pun satu hal... pastu dorang sembang2 teka berat anak aku.. funny je ...masa dorang dpt keluarkan kepala baby, doktor tanya aku..

Doktor  :  Montelnya.. berapa tahun tunggu ni Puan ?
Aku      : 8 tahun dokter...
Doktor  : Berbaloi baloi...

Punya la eksited aku nak tengok muka baby aku kan... aku tanya baby apa .. doktor kata, nanti kita tunjuk.. padahal aku cukup konfiden anak aku girl.. hahaha !.. aku dengar suara dia nangis.. tak lama tu nurse bawak tunjuk kat aku... tunjuk sekejap je sebab aku tak abes kena jahit lagi.. aku tanya berapa kilo baby ni.. nurse senyum jawab 4.4kg... :) Alhamdulillah dlm hati.. selamat semuanya...

Dah siap jahit, dorang sorong aku gi observation room.. masih pakai wayar2 berselirat lagik.. masih menggigil2 tak berenti lagi.. pastu, nurse tunjuk anak aku skali lagi sebelum dorang antar gi NICU.. dia kata cuma nak pastikan baby ok.. sebab baby besar ...:) .. Pastu nurse yg sama2 involve masa operation tu dtg kat aku.. dia ckp camni " Puan, mintak maaf ye, saya amik gambar anak puan tadi, comel sgt"... aku ckp takpe.. pastu aku trus laju2 mintak dia mms kan pic tu kat fon aku (fon dekat husband) so that husband aku tau la aku dah bersalin...:)

Ni pic yg nurse tu snap.. Syukur sgt dpt pic mcm ni.. esok besar leh tunjuk kat anak dara :)


 mcm baby michelin kan.. ketak2
 dorang kata, mulut tu mulut aku.. huhu !

ni lah 1st pic yg aku publish utk kwn2 kat fb @ mms kat fon :)..

to be continue..

Tuesday, September 4, 2012

Pengalaman Bersalin - Part 3

Jauh lagik nak smpi part bersalin ni.. hahaha ! jenuh la membaca ek :D..

Pagi lepas bfast, doktor dtg.. nak scan lagi sekali sebelum nak induce. aku pun lenggang kangkung la gi bilik nak scan tu.. ala, takat scan kan, byk kali dah.. kata aku dlm hati dgn eksennya :p...

Bila scan.. doktor tu bersuara " Puan, anak puan besar ni, tak boleh induce utk normal.. kita tak galakkan sebab kepala dia besar. Berat anak puan dlm 4kg plus minus 500g. So, dia mungkin boleh jadi 3.5kg ataupun 4.5kg, dlm lingkungan tu la.. Jadi kita suggest puan czer"... Expect the unexpected kata org puteh.. hwaaa !! aku punya telinga mcm dengar tak dengar je bila sebut czer tuh...

Dah amik kira kata2 ahli keluarga terdekat.. aku pun paksa rela sign surat kebenaran tuh.. kena czer pada org lain mungkin takde apa la.. tapi pada aku, memang rasa mcm apa ntah.. sebab aku konfiden aku bersalin normal, langsung tak pikir akan kena czer.. jadinya, aku takde la baca sgt info2 penjagaan lepas bersalin czer ni.. pastu aku pon bengong suka sgt layan youtube tengok camner procedure czer @ lscs @ elscs... dahtu memang terbayang la camner doktor2 tu potong perut ko selapis demi selapis.. hambik ko jemah...hwaaa !! rasa nak pengsan... sebab aku byk sgt dengar cerita org bersalin... dorang kata cucuk bius kat spinal tu sakit sgt.. jarum besar sgt la.. giler betul.. punya la byk soalan aku tanya doktor tu sebelum aku sign surat nak czer  tu... gelak je doktor tu jawab soalan aku... sampai aku decide nak bius pengsan la takmo bius separuh badan.. punya la takut.... husband aku suh kuatkan semangat...redha lah kena bedah janji anak selamat keluar... aku pun akur... disuruhnya berpuasa sebab pukul 4 petang nanti.. kena sorong masuk bilik bedah...

Pukul 2 tu dorang dah siapkan aku... tukar uniform.. pasang tiub kencing.. sgt tak selesa.. takde la sakit sgt cuma rasa pelik sket la, ada benda tersengkang kat situ... pukul 3.30 petang, nurse sorong aku bawak gi OT.. tunggu punya tunggu.. takgak kena bedah.. upa2 nya, pakar bius ada emergency case.. so tak jadik kena bedah pukul 4 tuh... dia suh sorong aku naik atas balik, sampai la dia panggil... hwaaa !! aku berdoa, cepat2 la semua ni selesai... aku tak sanggup nak tahan perasaan neves nih... dah naik wad balik, semua ada situ.. mak abah, adik aku.. semua ala2 terkejut membincangkan kenapa baby boleh sebesar 4kg sedangkan seminggu lepas cuma 3.2kg.. nasik spital sedap sgt kata mak aku.. hahaha! tapi memang iya perut aku besar sgt pun.. semua org tegur, takut tengok perut aku dah melondeh tapi tak bersalin2 lagi.. ada yg tanya aku ngandung twin ke apa ... mcm nak meletup kata azira adik aku... sampai la habis waktu melawat, suma org dah balik.. tinggal husband aku last skali kuar... sian aku tengok muka dia..hahaha !! aku pon beria tak nak ckp banyak.. takut termenangis :p ... tinggal la aku sorang2 berteka teki, pukul berapa aku kena sorong balik gi OT nanti :) ...

Takdir Tuhan, lepas husband aku trun bawah (waktu melawat tamat 7.30pm)... nurse dtg kata nak bawak turun gi OT.. oh tidak ! sape nak bgtau husband aku yg aku nak kena bedah ni.. hp aku dlm handbag... handbag dekat wad... so, aku redha je la nak kena czer nanti...

:)

Monday, September 3, 2012

Pengalaman Bersalin - Part 2


Sambung :) ...

Takde tanda2 nak bersalin pun. Lepas aku check kata baru bukak 1cm tuh, Aliff warded kan, so aku berkampung kat spital tu dgn mak. Jadi aku tak risau sgt la kalo nak terbersalin ke kan. Since aku ada GDM, doktor kata kalau tak bersalin gak, silalah menyerah diri hari Jumaat 29/06/12.. tu la EDD aku yg sebetulnya..

Bila tiba hari kejadian, aku tunggu husband sampai. sebab aku memang nak dia teman aku bila aku bersalin. so, aku pun dgn gaya kebudak budakan.. ugut husband aku.. selagi abg tak dtg, syg takmo gi wad bersalin... hahaha! apa punya perangai la kan.. husband aku dtg lepas smayang jumaat.. dah mcm tu, trus la gi dewan bersalin tu.. sempat mintak ampun kat mak abah suma... perasaan masa tu bercampur baur... dgn Aliff yg sakit tak baik lagi.. sedih sgt rasanya..

Sampai dewan bersalin, dah cek suma, BP ada tinggi sket.. pastu doktor tanya kenapa tak dtg pagi... kira dah lewat la tu.. sebab dorang kan nak induce aku. Aku explain la pasal aku ada kat wad kanak2 jaga anak, pastu tunggu laki sampai suma.. sekali lagi, kena seluk.. result negatif.. jln tak bukak langsung.. huhu! oh ye, masa doktor nak seluk tu, ada pelatih 2 org masuk, dia  tanya doktor.. boleh tak nak buat observation.. nak tengok doktor buat procedure... wah !.. aku ckp dlm hati, nape lah ko pilih aku.. nape ko tak pilih org lain plak kan.. tapi sib baik doktor tu baik.. dia ckp ngan pelatih tu .. " tanya la patient saya, kalo dia benarkan, boleh la"... laju2 aku jawab.. " adik carik org lain ye dik, akak tak nak "... terlepas sudah.. hehehe !..

habis cerita seluk2 suma tu... nurse kasik uniform pink2 suh tukar baju... pastu dorang antar gi wad.. aku inform husband.. suh inform mak.. sebab wad tu sama floor dgn wad aliff @ wad kanak2 je.. rezeki aku gaknya kan, katil penuh, so aku dpt duduk bilik 1st class.. aku sensorang, bilik air tak share.. Alhamdulillah kata aku dlm hati.. duduk situ diam2 sementara tunggu husband aku sampai bawak makanan sebab time aku masuk tu, dah lepas waktu mkn mlm... nurse kuar masuk baper kali amik reading BP.. pastu aku punya emosi tak berapa stabiil.. mengongoi nangis... hiba sangat dok kesiankan aliff... sampai aku tertidur & gynae dtg cek... dia dtg and bgtau yg pukul 4am dorang nak kasi ubat utk induce... tapi tetiba, doktor tu ubah fikiran.. dia kata dia tak confident & nak tunggu the next day.. tunggu specialist dtg, scan lagi sekali baru la decide nak induce ke apa... waaa ! aku sgt berdebar2...

cerita yg tak disangka pun bermula...

sambung lagi.. :)

Monday, July 2, 2012

Pengalaman Bersalin - Part 1

Okeh.. harap2 boleh buat entry ni secepat mungkin.. bukan untuk menunjuk2 ke apa, tapi utk mengingatkan diri sendiri supaya tak lupa .. makin lama makin tua kan, sok kalau lupa, laju2 baca balik entry ni... :) Cerita ni bermula 23/09/12 Hari Sabtu ye iaitu seminggu lepas aku amik cuti bersalin awal tu.. Kandungan masa ni dah 39 minggu 2 hari... & aku punya perasaan masa tu betul rasa tak sabar nak bersalin dek kerana perut aku yg aku rasa besar melampau :) ... 

beberapa hari sebelum tu aku rasa ada mild contraction..utk org yg pertama kali mengandung mcm aku, aku tak boleh bezakan ini sakit nak bersalin ke, ataupun false alarm je.. braxton hicks aje ke kan.. sakit kerap tapi takde tanda keluar.. takde darah, takde air... sebab ni pengalaman pertama, aku takmo amik risiko so hari itu aku terus ajak husband pegi spital serdang. 

Sampai sana, dah cek semua, doktor nak cek ada bukaan ke tak. ini part yg aku rasa org mengandung tak suka.. kena seluk kata dorang.. aku pon neves semacam sebab tak pernah kena sblm ni. bila dah seluk, doktor kata baru bukak 1cm to 2cm je.. finger tips kata dia. kena buat CTG tuh time tu .. 2 kali kena buat sebab baby tak bergerak kata doktor.. aku pun pelik sebab kalau kat umah, dia punya temdang plus aksi liuk lentuk dlm perut usah cerita la.. time jumpa doktor, boleh plak doktor kata baby tak aktif... oleh sebab itu tak pepasal aku kena drip, masuk air 2 botol + oksigen... hahaha! doktor kata, kalau graf ok, baru leh kuar... 

Then bila graf dah ok, doktor scan suma.. baby ok.. berat 3.2kg kata dia.. so, plus minus 400g.. dia mungkin akan lebih dari 3.2kg la... since ward penuh, takde katil.. doktor suh aku balik dulu tapi kalo ada tanda kuar, or contraction kerap 5 min skali, trus dtg spital... so, aku pun balik la berehat.. sempat gak update status kat FB since kengkawan ada tanya dah bersalin ke belum .. ye la cuti kemain awal, tapi tak gak kuar baby .. 

continued.

Sunday, July 1, 2012

Aliff warded - Hospital Serdang





Semuanya tiba2... org nak sakit, mana lah kita nak tau kan... 1st time jadi mcm ni, aku punya panik tak tau nak cakap... Aku kan ambik cuti bersalin awal... awal 2 minggu dari EDD.. hari kejadian tu, hari Isnin 25/06/2012, pagi pukul 10++... Aliff kena sawan tarik.. Sedangkan pagi tu bfast dia ok.. bangun pagi dia gelak2 folo aku gi dapur, tengok anak kucing kat belakang.. nyanyi2 lagu ajuya (Azura - Jamal Abdillah), takde demam panas ke apa, tetiba dia kena sawan... korang bayang ler apa aku rasa kan... tak ada apa nak buat pagi tu, lepas bfast, mak tido kat sofa, Aliff masuk buai, aku tido depan tv sambil buai dia la.. masa buai tu, aku rasa kepala dia, hangat sikit.. so aku text la ayah Aliff " Aliff demam sket la, kepala dia panas"... husband aku reply " tuam dgn tuala basah"... aku takmo la tuam time tu, dia tengah tido, kang kacau plak kan.. tak lama tu Aliff bangun, dia senyum2 kata nak tido sebelah mama tengok tv.. masa tu la dia tiba2 kena sawan tarik..

Tetiba badan dia keras sambil dia geretap2 gigi, mata dah naik atas... aku trus menjerit, mak terjada trus lari bawak aliff gi sinki... masa tu aku dah meraung2 sambil panggil nama Aliff, mak pun sambil baca ayat kursi, mengucap kat telinga Aliff.. Aliff tak kasi respon, air liur meleleh dari mulut dia, mata still ke atas... mak bogelkan dia, basahkan badan dia, kepala dia..  pastu, trus bawak dia pegi bilik air rendam separuh badan dia dlm baldi.. dia still tak respon.. a few minutes gak la dia mcm tu sampai la tetiba dia senyum pastu panggil "NENEK".. aku punya meraung sambil peluk2 dia masa tu jgn citer la.. menyangkung dlm bilik air, tak teringat dah yg aku ni tunggu hari nak bersalin... masa Aliff tak berapa sedar tu, aku sempat call husband aku, sambil melalak2.. " abang balik cepat, aliff kena sawan".. itu aku ulang berapa kali entah..

Nasib baik husband aku ada kat Putrajaya je, aku dgn mak siap2, siapkan Aliff, trus gi Taipan, carik klinik pakar kanak2.. Memang takde rezeki, rasa nak maki pon ada gak.. 3 klinik aku pegi, suma tutup.. Lunch hour pukul 12 kata dia.. Last2 masuk klinik biasa.. sebab  Aliff asik muntah lendir je sepanjang perjalanan carik klinik tu.. Doctor cek Aliff, tak demam pun.. so, dia buat surat suh aku refer trus kat Spital.. kitaorg gi spital serdang, aku pun baik ati gi la kat tempat register kat belakang, skali org tu kata, " Puan trus gi kat kecemasan je".. sampai kecemasan Aliff muntah betul2 depan pintu spital tu.. dorang trus angkut Aliff masuk dlm.. aku uruskan registration, mak dgn Aliff..

Bila aku masuk dlm, Doktor pon soal selidik, siasat la kenapa jadi gitu suma..dorang pelik Aliff tak demam tapi kenapa sampai kena sawan tarik.. dorang cek paras gula dlm darah, pastu buat blood test lagi utk apa tah.. lama gak tunggu situ, last2 memang kena warded. Sian betul dgn Aliff.. Aku tinggal la kat situ dgn mak, husband aku gi keje balik.. lepas mkn ubat nampak mcm ok, dia mintak makan suma.. aku bajet,, tak lama la kita dok spital ni Aliff.. malangnya tidak.. mlm tu Aliff demam.. nurse dtg cek suhu, dari 38 dia naik sampai 41.. kasi ubat bontot 3 kali tak ok jugak.. budak sakit memang la meragam kan.. lagila kena bogelkan, pakai diapers je. Nurse suruh lap badan dia dgn air.. memang la mengamuk dengar suara dia nangis je.. tapi aku salute dgn hospital serdang ni satu benda, kira bertimbang rasa la guard dia, nurse dgn sister dia.. agaknya nampak aku yg sgt boyot bawak perut kan, so dia benarkan mak aku pon jaga Aliff sama dlm wad.. Mekasih la bebanyak...

Pagi tu Doktor pakar kanak2 dtg cek, Profesor apa ye nama dia, aku lupa... dia pelik kenapa demam Aliff tak kebah2 walaupun dah masuk ubat bontot, rupa2nya, Aliff punya tonsil bengkak pastu mulut dia penuh dengan ulser baru nak jadi. Doktor kata, panas dia tak keluar, pasal tu demam dia tak turun2.. dorang decide kasi drip masuk antibiotik.. kat sini la aku rasa macam nak maki satu spital, time ni jugak la aku rasa mcm tak bergunanya aku jadi mak sebab tak dpt tolong anak.. aku meraung sampai nak terjelepuk kat lantai masa dengar Aliff merayu supaya jgn cucuk tangan dia... Ya Allah, ampunkan lah aku sebab tak sabar :( .. Aku pendekkan cerita, lepas siap semua prosedur tu, aku dgn mak berkampung kat spital tu sampai hari Jumaat.. Aliff belum boleh discharge lagi.. Jumaat 29/06/12 tu EDD aku.. Doktor kata, kalau tak bersalin jugak, sila lah dtg menyerah diri untuk diinduce.. (Ni nanti aku citer entry lain :) ... Akhirnya, Aliff pon dibenarkan keluar hari Ahad. Sehari lepas aku bersalin..

Aku berdoa byk2, jgn la Aliff kena sawan lagi. Takut aku.. walaupun Doktor kata tak BAHAYA.. aku tetap cemas kalau Aliff demam. Sebab Doktor kata, demam sawan ni akan berulang dari umur 6 bulan sampai 6 tahun... huhu ! Ya Allah, lindungilah anak2 ku dari sebarang ancaman penyakit...Amin..


Friday, April 13, 2012

Warded ? takmo laa...


Rata2 org update pasal cuti umum & pertabalan Agong hari rabu tu kan.. aku dok umah je sepanjang hari.. berehat..

Khamis ada checkup perut mcm biasa + review BSP yg kena buat 2minggu skali tu la.. mcm biasa, sampai2 KK S.Alam pukul 7.30am mcm tu.. dpt ni 8003 .. giliran no 3.. kalo tengok mcm cepat je kan, tapi dah biasa kat sini, sama je lewat dia..

As usual, timbang.. berat naik 200g minggu ni :D.. pastu, check BP.. tinggi tetiba.. 140/90 .. padahal baru je last week doktor spital serdang discharge pasal young hypertension nih.. huhu ! misi suh aku rehat 15minit pastu dia panggil lagik... aku pon duduk nonggok la sementara tunggu dia panggil lagi... bila check, sama je jugak reading dia.. pengsan.. apesal tetiba tinggi nih... dia suh aku gi check urine UFEME , pastu amik darah ujung jari utk check HB..Ada trace Keton +1 .. HB ok 12.9

Pastu, tunggu turn nak jumpa doc.. masa review BSP.. kantoi pukul 2pm punya..

Nih reading aku :-

a) 8am - 5.4 mmol/L
b) 10am - 5.3 mmol/L
c) 2pm - 8.4 mmol/L
d) 8pm - 5.3 mmol/L

tak pepasal kena repeat BSP seminggu skali.. hwaaa ! so, next selasa kena buat lagik la jawabnya.. pasal doc tak puas ati pasal BP aku, dia cek perut, pastu cek kaki, tengok ada edema ke tak.. takut aku kena Preeklampasia kata dia.. cek BP masih sama 140/90 .. dia suh aku gi Klinik Seksyen 19 hari ni kalo ada pening ke, rasa loya nak muntah ke.. kalo rasa teruk sgt, dia suh warded kat spital.. aiyo.. terkesima aku.. begitu teruk ke ? dia kasik MC 1 hari suh rehat kat umah.. sib baik hari ni ok.. Alhamdulillah la kan.. ha, sebelum balik tu, aku cek skali lagi BP.. turun la pulak dia 130/80 ... hwaa ! sib baik okeh.. takut gamaknya dia dengar nak kena warded, trus turun.. huhu ! kena jaga la pasni.. takmo kena warded.. :(

Tuesday, April 10, 2012

Lokan.. :)

taraaa...

tadi citer pasal siput kan.. ni nak citer pasal lokan plak.. yg ni aku pasti ramai yg kenal.. :)
adik beradik kepah gak la.. cuma dia besar + kulit dia tebal.. masa carik siput beliung tu, adik aku carik gak benda alah ni.. sedap kalau fresh.. manis je... aku buh kat api, sampai terbukak, pastu masuk mulut tros.. hahaha ! ..

rebus or kukus, kopek, pastu leh masak cam biasa... buat masak sambal ke.. rendang ke.. kalo balik kg umah nenek kat sepang, dorang masak rendang... kekadang kalo raya, dorang hidangkan.. tapi sekarang takde org nak carik dah.. kalo nak beli, 4-5 bijik dah sekilo.. sekilo plak rm2.50.. mahal.. kalo nak mkn puas, kena carik sendiri la..

ni aku masak tumis santan.. org jawa femes kalo tumis2 santan nih... campur petai sket.. sedap :)..

nak resepi ? hehehe ! bajet ada org salin resepi ye tak :D

a) lokan - rebus + kopek
b) cili api - ikut suka la byk mana
c) bawang putih + bawang besar + halia + serai = racik semuanya..
d) santan - ikut la nak kuah banyak mana
e) garam + gula + asam untuk perasa..

cara2nya..

tumiskan bahan2 yg diracik.. dah naik bau.. masukkan lokan.. pastu, masukkan santan.. kacau2 agak sebati, masukkan bahan perasa.. tunggu la sampai masak.. pastu sedia utk dihidang.. senang kan :D.. hehehe!

ni hasil pertama yg masuk mulut aku.. besar kan :)

korang nampak yg hitam tepi lokan ni tak.. tu la siput beliung yg aku bakar.. dah masak, baru ketuk... nak tau dia masak ke tak, bila dengar bunyik berdesir sebab air kat dlm tu dah kering... :)
ni lokan yg kena rebus sebelum masak.. :)


sekian :)

Siput beliung


Korang penah dengar nama tu ? ataupun penah mkn ? :D.. dulu masa aku kecik2, selalu mkn.. bakar je, pastu ketuk la kulit dia kuarkan isi.. secara zahirnya, mcm tak berapa menyelerakan.. aku pun tak tau naper tetiba ari tu aku tingin nak mkn sedangkan nak mencari dia punya la susah.. so, terpaksa mintak tolong adik aku carik kat kuala @ sungai @ bakau kat sepang, umah makcik aku.. dpt la , tapi tak berapa byk.. aku tak masak apa pon, aku cuma bakar, pastu mkn... korang jgn rasa pelik pulak.. memang boleh mkn siput nih.. cuma mungkin separuh2 tempat, tak jumpa haiwan eksotik ni kan...

korang tengok ni, ni suma dah bakar, aku dah ketuk dah kulit dia... amik yg keras je la, yg belakang lembik2 tu buang... kaler dia memang mcm ni, tapi tak pahit pon..

ni close up ye... :).. adik aku kata aku kanibal.. hahaha! mkn benda pelik.. hahaha ! lantakla.. janji halal.. pastu aku tak kempunan.. pastu anak aku tak ngences bila kuar sok.. kekeke !

Helo.. helo..


Bersungguh2 muka dia kan.. mcm ler reti sgt ckp kat fon.. :) .. Actually pic ni dah upload kat FB.. saje buat entry kat sini pulak

Sunday, April 8, 2012

Marilah update blog... :)

Salam sume..

Blog ini menyepi lama jugak rasanya.. bukan tak sehat tapi bz dgn keje.. BW pon tak.. kekedang je masuk tengok kengkwn lain update blog... 1st thing 1st nak citer pasal tuan punya diri la kan.. Alhamdulillah, kandungan dah nak masuk 30wks.. dah masuk 3rd trimester.. ada byk gak benda2 biasa terjadi masa ngandung ni..

Blood Pressure

memula ari tu Blood pressure ada poblem... kena check BP seminggu 2 kali.. walaupun takde la tinggi sgt, tapi misi ckp sebab org ngandung, dorang kena pantau la.. kat spital serdang, doctor diagnose aku ada Young Hypertension.. mengapakah ? aku mcm nak argue dgn doctor tapi dah dia pon doctor kan.. memandai lak aku nak sangkal apa yg dia cakap plak.. tapi takde plak dia kasi sebarang ubat.. pelik sedikit di situ.. sekarang ni, BP aku normal jek.. 120/80.. adakalanya lebih rendah daripada tu.. tak penah lebih 130/90 pon.. Alhamdulillah...

Urine Protein @ Proteinurea

lepas tu ada problem urine protein.. kena buat 24hrs urine protein.. kena tadah urine tu sehari suntuk.. pastu antar klinik then dorang antar lab.. aku usung ler tong 2.5liter tu gi opis sebab nak tadah urine dari 6am hari rabu sampai la 6am hari khamis tu.. bila dah antar, ingatkan ok ler, sekali result dia invalid sebab dorang tak kira berapa liter aku antar urine tu.. hangin ok.. dah la aku gi klinik kesihatan kerajaan.. korang imagine la kan, berapa lama kena tunggu sebelum sampai turn nak kena cek, jumpa doktor bagai... last2 dorang suh aku buat skali lagi.. dengan berat hati dan muka masam mencuka, aku tadah gak la 1 tong.. yang ni result tak dpt pon lagik.

Kidney Problem

Okeh, since aku ada problem protein dlm air kencing ni, dorang refer aku kat spital. Suh jumpa pakar. Memula doctor decide nak antar aku gi spital klang.. tapi aku request gi spital serdang sebab serdang dekat sket ngan umah aku.. pastu aku decide nak bersalin kat situ je nanti... so, aku kena check up kat 2 tempat la.. sob..sob.. bila dah dpt date untuk buat ultrasound kidney, aku pon gi la.. takleh x-ray sebab aku ngandung kan, leh buat ultrasound je.. sepanjang ngandung, ni la 1st time kena cek ngan dokter lelaki.. dia scan pinggang & perut okeh.. segan nak mam.. hwaa ! pastu, result dia ok.. secara fizikalnya normal.. takde kelainan size kat kidney aku tuh.. aliran darah pon ok suma la.. so, Dr. Kenneth Lai yg baik ati dah discharge aku dari medical.. maksudnya, next time takde dah kena check pasal kidney nih.. cuma rutin cek perut yg biasa la.. lega hati aku..

GDM @ Gestational Diabetis Mellitus

Hwaa!!! yang ni aku kantoi... kencing manis sewaktu mengandung gamaknya.. kena minum air gula yg sedap tu la.. pastu result kuar.. mmg la tinggi..

Gula Puasa : 5.2mmol/L
Lepas Puasa : 11.7mmol/L

see... tinggi okeh.. pakar pemakanan ckp, kalo dah buat BSP ( Blood Sugar Profile) tapi masih tak turun gak, kena cucuk perut yg byk lemak ni dgn insulin.. kecut perut mak okeh.. huhuhu !
BSP tu kena buat sehari 4 kali ( 2 jam lepas mkn).. cucuk amik darah ujung jari je.. yg tu kena buat kat klinik.. tapi aku ada alat utk cek gula dlm darah tu sendiri, so aku buat sendiri je la dgn syarat doctor nak aku bawak alat tu bila review result.. dia takut aku nipu :) Result dia kena 3.0 - 5.3 bila puasa & kurang dari 6.7 lepas mkn..

Waktu kena buat bsp tu

1) Bangun tido, sebelum bfast - 8.00am ( yg ni kena puasa dari mlm tadi kul 10mlm)
2) Pukul 10.am
3) Pukul 2pm (kena mkn pukul 12.00pm)
4) Pukul 8pm (kena mkn pukul 6pm)

So far, BSP under control but once dah ada diabetic during pregnant ni, memang kena buat BSP 2 minggu skali sampai la bersalin.. pastu 6 minggu lepas bersalin sok kena minum air gula lagi skali nak cek samada aku memang ada diabetic or masa ngandung je ada..

Berat masa preggy

Yg ni still under control.. yeay !! berat aku tak naik pon lagik.. sediakala maklum la kan, aku memang gebu gebas + gendut.. kekeke ! 4/4 ari tu je naik sket.. Doctor kata, ada kemungkinan berat akan naik byk bila ujung2 ni sebab baby sedang produce lemak :D.. ari tu, naik 400gram.. pastu turun balik 600gram.. trun naik mcm tu la.. perot je muncit :) tapi Alhamdulillah, semuanya normal.. as 4/4 ari tu berat baby 1.242kg.. tu scanner yg estimate :)

So far, ni je la kot yg aku nak update.. nanti aku buh gambor mok2 aku ye.. buat tatapan korang yg nak tengok ( ada org nak tengok kah ? ) hahaha ! pasan jerk..

daa... jumpa lagik

Thursday, January 5, 2012

Alhamdulillah... saya sudah sihat ...

Salam bloggers & readers :) ..
Selamat taun baru ek korang.. belum terlambat rasanya kan...
Tuan rumah tak berapa sehat lately, so blog pon sepi je ha.. ada je benda nak update tapi bila mood takde, langsung tak jadi apa ha..

Kandungan masuk bulan ke 4 & Alhamdulillah, rasanya semua kembali normal.. kesihatan pon dah ok... tak mcm ari tu la kan.. blood pressure tetiba naik mencanak... demam..selsema... batuknya lagi.. sgt la tak selesa...

so, pasni Insya Allah, akan update blog seperti biasa... ada byk gak gambar2 yg kena peram tu :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...