Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Thursday, September 29, 2011

Anak Ayah ..


Mama dpt bontot je skrg..hahaha ! Ayah asik peluk Aliff je ... <3 :) (korang paham tak maksud tu ? jgn salah paham ye )






Huhu.. bau tiak ayah lagi sedap eh Aliff ? takpe lah.. mama tak kesah.. dua2 cinta hati mama :)

Mampukah kita ?



When U Were Only 5 Yrs Old, I Said I Love U...
U Asked Me: "What Is It?"
When U Were 15 Yrs Old, I Said I Love U....
U Blushed.. U Look Down And Smile..
When U Were 20 Yrs Old, I Said I Love U....
U Put Ur Head On My Shoulder And Hold My Hand.. Afraid That I Might Dissapear..
When U Were 25 Yrs Old, I Said I Love U....
U Prepare Breakfast And Serve It In Front Of Me, And Kiss My Forhead N
Said : "U Better Be Quick, Is’s Gonna Be Late.."
When U Were 30 Yrs Old, I Said I Love U....
U Said: "If U Really Love Me, Please Come Back Early After Work.."
When U Were 40 Yrs Old, I Said I Love U....
U Were Cleaning The Dining Table And Said: "Ok Dear, But It’s Time For U To Help Our Child With His/Her Revision.."
When U Were 50 Yrs Old, I Said I Love U....
U Were Knitting And U Laugh At Me..
When U Were 60 Yrs Old, I Said I Love U....
U Smile At Me..
When U Were 70 Yrs Old. I Said I Love U....
We Sitting On The Rocking Chair With Our Glasses On.. I’m Reading Your Love Letter That U Sent To Me 50 Yrs Ago..With Our Hand Crossing Together..
When U Were 80 Yrs Old, U Said U Love Me!
I Didn’t Say Anything But Cried.

p/s : mampukah kita terus mencintai org yg selayaknya sehingga hujung nyawa ?
( Kopi pes dari Cik Norrien Maziah Mahmud - FB)



Wednesday, September 28, 2011

Escort org penting nak kawen :D

Tajuk mcm hape tah..hahaha .. ser betul ler ..:P ... ikut perancangan tis week tak mo balik (24/09) tapi adik aku yg nak kawen tu nak balik umah mak.. nak menyetelkan beberapa perkara lagi katanya... so.. aku laki bini tumpang dia je la.. balik satu kete je.. jimat :)

balik ni rasa sekejap je sebab balik sana ari sabtu mlm.. sampai2 main ngan Aliff..pastu tido.. Hari ahad pagi2 dah kuar... pastu, ptg tu dah nak balik sebab nak antar azira balik asrama :( ..
sian Aliff.. Lepas bfast, gerak pegi kedai emas kat bahau, acik gg amik gelang utk pakaikan masa batalkan air semayang nanti.. lepas tu gerak gi bandar baru serting, jumpa mak andam.. tapi mak andam takde, yg ada PA dia.. Cik Memey okeh.. :P..

Bermula lah sesi fitting memfitting, pilih memilih & booking membooking.. setakat ni, tema kaler coklat la.. coklat, gold, cream..& kaler2 yg sewaktu dgnnya.. takleh nak reveal semua benda la, nanti tak surprise.. hehe !
Nenek & Aliff...
Sibuk je dia nak tengok skali album tu ha.. mcm ler reti2 sgt ye... Si ila tgh terai baju time ni...
sibuk ke hulu ke hilir.. sian budak lapar ni.. lambat dia mkn hari berkenaan sebab semua org bz.. lenkali takmo bawak aliff gi sini lagik.. ada ke patot dia mencopot nenen cik memey :)) .. dah la cik memey tu awww !! hahahaha ! gelak lagi okeh... hadoi laaa aliff.. very the notty .. dat one not ori okeh adik.. dont do like dat again.. or else, mama will spank your big butt ! lebiu :)

Sunday, September 25, 2011

Nilai 3

Hari ni nak update citer gi Nilai 3... lama sudah ni.. cuti Hari Malaysia tu ari.. Temankan acik Gg beli belah utk hari kawennya :D... penat giler okeh.. tak beli apa pon, penat ngejar Aliff 1 hal..panas satu hal.. huhu !

Nampak tak muka budak nak nangis ni.. nak tau kenapa dia nak nangis ?
sebab dia takut ikan okeh... ku ulang sekali lagi...dia takut tengok ikan...
kan lawo ikan2 ni.. takde rupa menakutkan pon kan.. pesal tetiba kejung2 badan takut..sampai nak nangis.. haih!
sgt le mencabar bawak budak kecik ni masuk kedai jual barang pengantin.. dah la brg byk, semua benda dia nak usik.. huhu !
dia sibuk pilih bunga telor okeh.. ayah jadi bodyguard dia.. terlepas pandang, sure terabur bunga telor tu kat lantai...haha !
abah & mak.. mari pilih goodies bad :D
ini mama aliff.. acik ila aliff & acik gg aliff yg sengall :))
Mari balik.. yeay !! oh ye..byk brg yg dibeli.. tapi aku tak dan snap picture... langsir umah mak, segala mak nenek bunga telor..for both side (serting & penang), goodies bag.. apa lagi tah :D

Thursday, September 22, 2011

Makanan Aliff....

Hari ni feeling2 nak cerita pasal makanan Aliff la.... sejak dia 6 bulan, mmg kasik makan nasik blend... buat nasik lembik.. pastu buat masak bening dada ayam + carrot + brocoli + sawi... pastu blend.. & Aliff mmg suka sgt mkn.. abes satu mangkuk.. pagi sekali & tghari & ptg.. mmg tu la mak suap setiap hari... Aku tak kisah sgt sebab Aliff kurang menyusu.. dah setaun ni, paling byk dia isap sekali abes pon cuma 5oz je.. nyusu time nak tido.. biasanya mlm la.. selebihnya dia mmg minum air masak.. itu pun masih dlm botol.. aku ajar isap pakai straw, sampai skrg belum berjaya lagik... bila Aliff dah besar sket.. 8 bulan mcm tu, aku kasik biskut tiger, biskut milna, biskut beras tu la.. makanan sampingan.. so pagi2 dia tak mkn bubur nasik as a breakfast...
(pic ni masa dia mkn nasik blend tu.. selera sgt, siap kunyah2, mcm ada gigi patblas btg)
Ok... bila dia demam lepas raya aritu... dia tak nak mkn lgsg.. mak try kasik bubur nasik biasa, lalu la 2-3 suap je.. pastu takmo.. nasik blend, jgn harap la.. lgsg tak nak mkn... lepas dia baik demam, dia mkn bubur nasik biasa tu.. tapi sayur dgn ayam tu mak aku blend dulu la sebab takut Aliff tercekik.. Aliff tak tak byk gigi.. baru ada gigi bawah 2 btg.. tu aku cuak nak kasi makanan yg payah nak hancur.. takut tak hadam.. so far, poo poo dia ok.. blm penah sembelit ke apa ke.. mangkali dia minum air masak byk kan...

lagi satu benda .. aku tak ajar lagi Aliff mkn sendiri.. mmg aku suap.. kuti sikit2 pastu suapkan kat dia.. roti ke, kek ke... takut kotor pon iye.. pastu aku tak nak karang makanan tu jatuh, pastu dia kutip balik.. tu aku rela suapkan tu.. ok ke weh ? ke akan menyebabkan anak aku tak berdikari ? nanti aku try la..kasik dia explore makanan dia.. huhu ! ari tu masa raya, aku mkn kerepek dia nak, aku kunyah ler kasik dia.. oh ye, lupa plak aku.. cousin aku kata, doc kata, tak elok kunyahkan makanan pastu transfer kat mulut anak.. sebab takut masuk skali kuman dri mulut kita... tapi, aku risau Aliff tercekik, aku kunyahkan gak la... So far, Alhamdulillah, dia ok lagi.. tak batuk selsema suma... ni dah nak masuk setaun sebulan, apa yg aku rasa boleh kasi dia mkn & tak memudaratkan, aku kasik ler.. dia suka kek.. roti2.. bebudak ye tak, suka la manis2 ni..

Aliff pun dah suka nyusu skrg ni.. aku tukar susu Dutch Lady 123 .. byk plak dia minum.. sedap kot.. biskut tiger takmo dah... mkn makanan berat je.. takpe lah, janji dia sihat.. dah syukur Alhamdulillah sgt ...

fenin + fenat + fuiyoo !! hahaha !








bukit pelandok - sungai pelek - tanjung sepat - sepang - nilai - bagan lalang - sungai pelek - tanjung sepat - bukit pelanduk = die ! hahaha ! lebam berjalan okeh..

Swing..


Salam korang... tak tau nak update apa ha.. mud pon tak berapa nak ok.. aku lama dah tak buat perangai sentap2 gini.. tapi kekadang sentap gak.. mangkali byk masa terluang, tu yg sempat sentap tu kan.. kalo Aliff dah duduk skali, aku rasa takde dah pe'el sentap2 ni terjadi ...

Mari tengok resepi daging ni.. nanti kalo ada news best2 sket, aku update blog laju2 ye :(
Eh tak jadi la buh resepi...segan lak nak buh resepi nipu ni ha.. org lain pejam mata pon leh buat.. aku pakai rencah daging black pepper segera sri aji tu je ha... :D... hehehe !



Tuesday, September 20, 2011

kenapa perlu rasa sakit hati...

sob ! sob !...

kenapa wujud perasaan sakit hati... benci betul kalau marah tak boleh luah..stress tahap gaban ! sekian..:(

Monday, September 19, 2011

Idong saya sudah tak berbelang lagi.. hahaha !


Idong saya dah oke kawan2x ! hahaha ! over betul mama Aliff :P...
tinggal lebam sket bawah mata dgn ada kesan merah sket.. sapu French oil lagik kasi takder scar.. :)

Jln2 gi Bagan Lalang

Cuti ari tu balik sepang umah nenek.. mak abah pun balik skali bawak buah hati pengarang jantung aku.. Gg pun balik skali.. Aku mmg cadang nak balik, bawak Aliff jalan2 gi umah makcik2 belah mak kat Tanjung Sepat.. kira jalan raya la.. aci tak raya lagi ? Yela, raya ari tu kan aku kat Endau dgn Serting.. tak sempat balik belah Sepang dgn Tanjung Sepat lagik...

Hari Jumaat mlm tu saja bawak mak abah gi mkn2 kat Bagan Lalang.. sib baik org tak ramai.. tu ari pegi, mlm minggu, kena Q tunggu meja.. mari tengok gambor...
Aliff... (uiks, besor batu cincin atok.. cam Degawan.. hahaha !)
Budak tak reti dok diam... duduk pon tak mau.. haih!
dia gigit cover camera... ungap la adik ni...hahaha !
Gg bersama cik tunangnya.. Fazilah
Atok ngan nenek Aliff...
Makan mlm utk hari tersebut.. Ikan siakap 3 rasa... cencaru bakar..sotong goreng tepung..
ada kailan goreng... pahat2 pecah telur.. tomyam campur...
tengok.. muka org lapor.. hahaha !
ni lagi la.. bukan org lapor dah... hahaha ! aku kan salu jadik DBKL.. tukang abeskan makanan... hahaha ! takde la, aku last skli mkn sebab pegang Aliff.. takleh nak mkn skali.. dia pon sama nak mencepuk lauk2 tu... makanan so-so la.. nak kata sedap sgt tu tak jugak.. rate pon ok je aku rasa.. mkn 7org mcm ni kena rm130/- .. Kedai Ikan Bakar Wak Lan kalo tak silap aku..:)

Makan lagik.. lomak cili api ikan keli + sotong goreng kunyit :)

Mari main masak2 :) ... menu lunch Hari Malaysia ...

Sotong Goreng Kunyit
Bahan2 nya (bajet ada org nak salin resepi la ni.. hahaha !)

a) sotong putih dibersihkan.. byk mana tak kisah la ye
b) bawang puting 2 ulas - hiris je
c) bawang besor sebijik - potong bulat2
d) halia sikit ..pon hiris gak
e) sayur campur sket.. carrot + kacang panjang + brocoli ke.. ikut suka la ye...
f) kunyit + garam gula secukup rasa...

Cara2nya :

a) tumis bawang2 dgn halia... pastu leburkan semua haiwan + sayuran dlm kuali.. masukkan skali kunyit .. pastu perasakan dgn garam + gula.. secukup rasa ye.. eh lupa, kalo nak pedas, bleh gak hiris cili padi :)


Masak lomak cili api ikan keli :)


Bahan2 nya :-

a) Ikan keli - bersihkan pastu goreng... (aku goreng dulu sebab takmo dia hancur bila masak)
b) Bawang putih - 4 ulas
c) Bawang kecik - 4 ulas
d) Halia besor ibu jari
e) Cili api ikut suka ye..
f) santan stgh bijik kelapa...(aku masak ikan 3 ekor je)
g) kunyit idop besor ibu jari ..
h) daun kunyit selai.. takde pon takpe
i) garam, gula, asam jawa secukup rasa..

Cara2nya:

a) bawang2, cili api , halia & kunyit tumbuk (aku blend je )..pastu tumis sampai naik bau... lepas tu masukkan santan.. agak dah nak gelegak, masukkan ikan + bahan2 perasa... masukkan daun kunyit skali ye.. jaga la api supaya santan tak pecah minyak...sekian... :)

p/s : ada org main lebur je tak payah tumis.. aku tumis dulu sebab takut sakit perot :)

Jamuan Hari Raya OWT & Birthday Celebration..

Salam..

Last week, sebelum cuti Hari Malaysia tu, office buat Hari Raya Lunch... sekali dgn birthday celebration utk besday boy & gurl for mth of July, Aug & Sept..

ketupat.. as usual la.. makanan wajib ada masa hari raya..
lemang ..
rendang ayam..
ayam masak merah..
satey ayam + daging ... pic kuah kacang tak de plak

buah2an
lodeh.. ke lontong ni ?
kueh2 raya sket ..
pic aku dgn one of board director.. ayah si joe flizzow nih
me and my bestie.. cik mei ling :)
kak mala ni makan ke nangis ..hihi !
cindylela... amoi berkebaya... hihi ! with cherry, karen & too
sahabat baik...kekeke !
perempuan2 melayu yg ada kat OWT.. kurang sorang ni...
posing senget dariku.. hahaha !
dapnya kak mala....:D
birthday boy & gurl... Mr Dennis, Tessa the lady boss, cherry, shiela & chan..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...