Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Third Birthday tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Lilypie Angel and Memorial tickers

Monday, May 25, 2009

KAMERA ROSAK

Bencinya.. kamera rosak la.. hwuaaa !! Kena antar repair kat kedai g beli tu hari..
pasni, N3 takder gambar la buat sementara waktu... kalau ada pon, pakai gambar yg sedia ada je.. huhuhu... Sedih ni.. semua gambar kuar jalur2...dah leh wat Jalur Gemilang dah ha...ishk..

Friday, May 22, 2009

Hepi Besday Mak...


~Mak & abah yg riang gembira kat umah aku~

Hepi Besday To U..Hepi Besday To U.. Hepi Besday To Mak Sayang... Hepi Besday To U..
Aku baru je buat N3 besday Abah ari tu kan... 21/5 is besday Mak.. Selang beberapa hari je..
Genapla umur mak 46tahun... Aku wish besday kat mak thru sms je.. pastu aku tanya hadiah apa dia nak..? Dia reply kan " MAK NAK TITLE NENEK"... hwaaaaa !! aku rasa nak hantuk paler kat dinding tau...

p/s : emosi tak stabil...

Wednesday, May 20, 2009

Kek Coklat Lembab...


~ Agak comot ye rupa kek ni.. saje leleh2 coklat tu kasi byk..huhuhu ~

Kek.. hehehe.. aku dah lama tak buat kek.. bebudak opis pon tanya.. sebab, kalo time aku rajin wat kek, aku misti kasi dorang rasa.. QC checked ye..

Mlm smlm aku tak masak. Lagipon laki aku kena g keje balik kul 7.00. Balik keje awal, 5.30pm mcm tu.. aku tapau je kuetiaw goreng basah kat Kak Maz. Sedap. Gerai dia makanan suma flat rate RM 3.50. Nasi goreng ke, mee bandung, mee hailam..suma harga sama...
Lepas mandi siap suma.. aku pun bancuh la adunan..sebab takmo miss citer Desperate Housewife.. kalo dah bakar karang, tinggal tunggu masak je.. takde la aku berkejar-kejaran dari dapur ke depan nak tengok tv..kekeke...
Ni resepi keknya ye...senang sajer...

2 bijik telur ayam - besar
1 cawan gula - aku pakai icing sugar
1 cawan gula perang
1 cawan susu segar - aku pakai susu cair
1 cawan minyak sayuran - aku pakai myk jagung mazola tu
2 cawan tepung
1/2 cawan serbuk koko
1/2 camca baking powder
1/2 camca soda bikarbonate
1/2 camca vanilla

so, ari ni aku tak g lunch ok.. sarapan tadi buat sosej gulung dlm capati... sedapppp... takmo makan ngan roti gardenia dah... capati, letak mayonis sket, letak lada hitam, tomato + daun salad, letak sosej..pastu gulung... siapp... gambar takder.. tak menarik gambarnya..kekeke..

pastu aku buat salad... carrot + brocoli + udang + bawang besar + tomato + garam + pepper +olive oil.. dah... hehehe...pastu.. mkn la kek coklat tu sepotong... yummy... !!


Membuat Balingan di Sunway Pyramid

~ Apsal muka aku hepi semacam je.. mcm muka tak sakit kan ~
~Dua org baby sitter yg sgt sporting ye.. apsal Maira suka sgt tu ye ~
~O0O... Maira hepi sebab mak dia dok agah... budak kecik ni baru dpt kaki ~

Buat entry ni, tingat kat Erryn..hehehe..dia kan suka membuat balingan..
Selepas duduk seharian melepek kat umah hari sabtu tu, hari ahad ada sehari lagi kan sebelum masuk keje ari senin.. Aku tak bajet nak kemana2 pon..sebab aku sian kat laki aku.. Hari sabtu dia keje.. so, ahad je la dia nak bangun lewat ke kan...
Pagi tu aku bangun lewat ok.. bukan sengaja.. tapi aku sakit kepala lagi.. Mekasih kepada Encik Nuar the one n only yg siapkan bekfes.. yg basuh baju.. vacuum + mop lantai... sental bilik air... yg buat semua keje tu.. TQ papa.. huhuhu...

Memula aku rasa mcm nak masak tapi tetiba je tekak tingin nak makan kat Seksyen 28, Belakang pasar moden Shah Alam tu..
Lauk dia byk... pastu murah plak tu... Aku sampai sana dah kul 2.30pm mcm tu.. lauk pon tak byk dah...ikan bakar dah takder.. huhuhu....
Aku makan nasik + ikan ayam masak kari + pedal goreng + sayur kacang buncis + nenas masak lemak... hambik kau.. kemain byk lauknye hah.. Laki aku plak , nasik + ayam masak kicap + ulam daun selom + ikan masen + telor itik masak lemak.. air teh ais ngan limau ais aku punya... Semua2 tu baru RM 8.50 okeh... murah benar...hihihi...
Lepas makan, ingat nak g umah mak andak.. Salu aku mmg lepak situ pon kalau tak kemana...
Sekali Mak andak takdo.. balik Perlis lak ha.. So, aku pon decide g umah Ijam + Oya.. sepupu abg nua ni.. dekat je pon umahnya ngan umah kitaorg.. Aku nak ajak men bowling kat Sunway.. Ekceli.. aku ada voucher percuma 6 games.. Expired 17/5/09.. kalau aku tak main, rugi la kan.. dah mmg arini last day nyer hah...

Sampai umah ijam, kitaorg gerak g sunway pyramid.. naik 1 keta je.. save bayar parking katanya.. hehehe.. sampai sana, aku g tanya kat makwe jaga kaunter tuh..takder lane kosong..suh dtg balik kul 8mlm.... ada family day ke , tournament haper tah... huhuhu..kena merewang 3 jam ok...
So lepas abes tawaf dlm tu, makan kat food court jusco siap, barulah kitaorg g balik kat tpt men bowling tu. Aku tambah lagi 2 game..jadi 8 games..sorang main 2 games.. huhuhu... seronok gak sesekali main bowling..aku bukannya pandai pon..main baling je..kekeke...
Balik umah kul 10mlm mcm tu.. tak hengat betol..esok keje ok... bukan coti...hahaha
~Ini Encik Nuar Tersayang ~


~ Hannah Humaira~
P/s : Mas, i really2 enjoy that moment ! Hehehe .. nanti kita rewang lagik eh ..

Tuesday, May 19, 2009

Hepi besday abah



Besday abah sama dgn hari guru...
Selamat Hari Lahir yg ke 51 abah.. Kita doakan abah panjang umur, murah rezeki, tambah hensem..kekeke
Windu kat abah aku.. huhuhu... Meh citer sket pasal abah aku ye..


Nama abah aku RAMLI.. kalo kat kg org pnggil dia Wak Li.. ate, org jawa kan.. budak kecik sampai la org tua, semua panggil abah aku Wak Li. Abah aku garang betul masa aku kecik. Penah aku ckp, takder abah pon takpe..huhuhu.. kejam kan aku ... Dia cukup berdisiplin orgnya... kengkawan aku suma ingat abah aku penah jadi polis ke, askar ke... kekeke...


Pastu dia pembersih ya ampon...(sila refer N3 aku yg balik kg tu ye).. dia suka berkebun gak.. tanam bunga keliling umah... tu semua dia yg tanam..mak aku ngan kitaorg adik badik ni, tukang siram pokok bunga je la ye.. pastu abah aku tanam pokok Mas Cotek.. dia keringkan sendiri..
rebus, minum wat ubat katanya..kekeke... pasal tu awet muda kot... aku tak penah rasa, walaupun abah kata, mana ada pahit.. ubat pon tak nak minum.. kekeke

Apa2 pon, kalau tak ada abah, mana la nak ada aku kan.. huhuhu..
Sayang abah....

Bersempena ni jugak..nak ucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru2 yg ada title Cikgu ye.. especially belah En. Nuar, kerana sedara maranya cikgu2 belaka...
  1. Cikgu Zaharah - Mak mertua aku... bekas cikgu bahasa Inggeris ye
  2. Cikgu Rokenah - Mak andak
  3. Cikgu Harun - Pak De
  4. Cikgu Hartini - Biras aku
  5. Cikgu Linda - Menantu Mak Andak
  6. Dan kepada semua sepupu sepapat belah Endau yg ada title cikgu lah ye.. tak tersebut namanya.. ramai benar ha... SELAMAT MENDIDIK ANAK BANGSA... Terima Kasih...

Astro... Part 2

Sambungannya la yer ni....
Dipendekkan cerita.. aku kol balik la budak yg sepatutnya buat service tu kat umah aku kan...

Aku : Ello, dik ni akak ni
Budak : Akak mana ye kak ?
Aku : Akak yg kat putra heights tu.. yg kol ari sabtu tu ...
Budak : Yer, naper kak ?
Aku : Kawan adik tu dah betulkan dah kat umah akak.. dia tukar receiver nya.. akak nak tanya la.. mmg kena bayar ke ?
Budak : Dia cas akak berapa kak ?
Aku : RM60 je.. tapi akak tak bayar lagi.. Bukan tak nak bayar, akak cuma nak tanya dulu. Kalau betul kena bayar nanti, akak bayar la.. nakkan kepastian je
Budak : Akak belum bayar ye ? Takpe kak, akak jgn bayar apa2 kat dia..kalau dia kol akak mintak duit, suh dia kol saya...
Aku : Ye ke dik ? Mekasih la kalo mcm tu ye.. sori tau, akak bukan nak susahkan ko..
Budak : Takpe kak, saya kol dia jap g..

So, sib baik aku tak bayar kan ...kalo tak, dia senang2 je dpt duit kan.. aku lupa nak bgtau, dia ada kasik resit.. tapi setakat resit kosong, aku pon bleh beli kan...
habes di sini ye..:D...

Astro...

Benda ni terjadi selepas org TNB dtg betulkan meter kat umah aku tu...
Citer dia start mcm ni la yer.. Aku baru je masukkan Astro kat umah aku..baru 2 bulan mcm tu la...
Masa dorang install tu, aku takder kat umah, tengah sebok mekapkan Zee Helena kt Maktab Kerjasama Malaysia..Bila aku balik umah, dah siap pasang la.. Masa tu ujan.. bila aku cek.. TV1, cH 111 - Citer arab & cH 703 tu ada ada...dia kata "SERVICE CURRENTLY NOT AVAILABLE".
Aku pon biarkan lah kan.. agaknya baru lagi so dia abes kuar semua.. Dah seminggu aku tengok, dia masih mcm tu.. At the same time, aku tak kisah sgt la kan sebab channel yg takleh tengok tu aku rasa tak penting sgt..kecuali CH703..aku suka tengok masak2 makan2 tu...
Bila 1st bil dtg, aku pon antar complain kat Astro We care tu la... dia kasik respon..dia kol balik pastu suh aku buat cara manual...
Balik umah, aku buat la mcm yg disuruh... tak jadi gakk.... Aku biarlkan lagi la kan...
So, last 2wks mcm tu, aku kol plak...aku bgtau customer service tu la... dia kata nanti technician dia akan kol aku utk tetapkan tarikh... pastu ada 1 ayat yg aku ingat dia kata mcm ni... " Puan, tiada bayaran dikenakan ye. Sebab Puan masih under warranty sehingga cukup 3 bulan"... so aku pon redha je la kan...
Hari khamis, Technician tu call aku.. rupa2nya, budak yg sama yg install ari tu.. ari keje mmg tak leh la kan, sebab aku keje..takder org kat umah... dia kata sabtu pon boleh..aku ok aje la..aku gtau dia, hari sabtu aku confirmkan sebab aku tau TNB nak dtn umah.. kang kalau takder letrik camner plak nak ejas kan... Panjang mukaddimah aku haih...
Masa aku melepek lembik kat umah tu, lepas org TNB balik.. aku kol si buak Astro ni...
Dia on the way balik Sabak Bernam pulak.. Adoiyaii...Tapi dia kata, dia akan suh kawan dia tolong..ok lah..aku tunggu je la kan...tak lama tu, kawan dia dtg la kan...
Aku pon citer la masalah nya sserba sikit.. dia tengok2..dia kata semua ok je ..tapi pesal ada yg tak dpt .... pastu dia panjat bumbung aku, katanya RECEIVER tu rosak.. so dia tukar receiver..
Dah ok semua tu, dia kata camni..

Budak : Kak, ni kena cas ye kak...
Aku : Kena cas ?? Berapa ni ?
Budak : Harga dia RM 80.. tapi saya kira RM 60 je la kak... *aik, leh kurang2 plak*
Aku : Ari tu akak kol Astro, dia kata tak ada apa2 bayaran pon..
Budak : Astro arrange je kak, barang ni barang saya kak, saya dah ganti ni...
Aku : Ok lah..tapi akak takder cash skang dik, laki akak pon keje ni ha.. lagipon akak mmg tak prepare since ari tu dorang kata takder pembayaran *sambil buat muka sedih*
Budak : Takpe lah kak.. nanti akak bank in kat acc saya...

okeh.. tamat bab ni ye.. mlm tu laki aku balik keje, dia dah bising2la kan.. dia kata, kalau dia ada ditempat kejadian tadi, dia suh budak tu bukak balik benda alah tu.. aku bukan takmo bayar ye..tapi dah aku call customer service, dia kata tak payah bayar..kang budak tu makan duit atas angin je la kan...

nanti sambung...

Macam2...

Last week aku demam.. musim kan skang ni..cuaca tak menentu.. aku bersin rasa nak tercabot idong... rasa badan melayang je.. laki aku bising soh g klinik..aku kan degil kan... takmo g klinik..nak rehat kat umah je la...
so sabtu tak kemana la.. lagi pon laki aku keje kan...
pagi sabtu tu.. org TNB dtg... wat repositioning meter ..meter letrik umah aku tu tersorok.. so payah org nak amik bacaan meter.. aku rasa ramai org kompelin.. kalo tak, takkan org TNB nak buat keje free ye tak...
kul 9.30 budak tu dtg .. tak sampai stgh jam dia dah siap buat.. pas dia balik.. aku baring balik.. melepek je korang tau... huhuhu....



(sebelum ni, dlm pintu kecik tu la meter tu berada..pastu dia adjust buh belah atas tu... )


Wednesday, May 13, 2009

TRUE BLOOD - Vampire...


Sookie sexy ... :D

Ready ti be bitten again ?? Kekeke... tak rela ok

SAM MERLOTTE YG HENSEM

Sookie & Bill the Vampire - makan ati tau tengok dorang ni...

===Gambar2 di atas menunjukkan muka2 pelakon yg aku suka sgt dlm siri True Blood..
Aku suka sgt citer vampire ni..sampai gaduh2 ngan laki aku time tengok tv...huhuhu..

Citer ni setiap hari khamis Ch412 - HBO .. pukul 10pm - 11pm.. pastu sambung 11pm to 12am..
Sekali 2 episode terus.. huhuhu... !!
Salu kan citer hantu2 ni menakutkan.. tapi aku tak rasa takut plak tengok citer ni.. agaknya sebab Vampire mat saleh kan kekeke...
And Vampirenya sgt hensem ok..kekeke... Si Bill ni..vampire yg sudah jatuh hati dgn Sookie, sorang pelayan bar yg ada kebolehan baca fikiran org lain..

At the same time, si Sam, pemilik bar tu, boleh berubah rupa.. jadik hanjing ... pon suka ngan Sookie gak... Season 1 dah abes minggu lepas.. 12 episode je.. Kalau ikut sini, Season 2 start on June.. Tengok esok ada ke tak.. can't wait ok..kekeke...

Sian si Bill tu, dia kan vampire kan.. tapi dia takmo jadik jahat cam vampire yg lelain...sebab tu la Sookie tu suka kat sia..eh, aku pon suka taw..kakakaka...
Ada sapa2 suka citer ni tak ??.....

Kebizian melanda...

Byk betul keje lately ni.. huhuhu !.. Keje opis, keje personal.. memacam tau..Dah la dpt surat auditor nak dtg bulan 7..kena audit la ...hwaaa !! Aku paling cuak kalo dengar auditor nak dtg.. taun ni misti dia korek abes2 sebab nak renew licence tu kan... kalaulah tak perlu diaudit, kan aman dunia ni kan.. tapi dah nama pon ISO company.. camno nak buat ? hadapi je lah kan..

Start Jumaat ni.. aku kena dok umah sensorang sampai kul 10 okeh... Smlm masa hubby ckp, aku ada rasa mcm nak bertukar menjadi hijau je kan.. tapi memandangkan aku tak nak serabutkan kepala dia, so... aku diam je la.. aku tau, dia pon tak nak balik lewat.. kitaorg bahagia je balik kul 6pm setiap hari.. Tapi mengenangkan kami ni mencarik rezeki, redha je lah..
Sabar eh paa... huhuhu !!

Cuaca skang ni kan tak menentu, sgt la panasnya... aku rasa mcm nak demam je ari ni..kepala berat.. idung sumbat.. huhuhu ! Nak selsema la ni... adoiyai...

p/s : cepatla weekend... nak rehat kat umah..


Monday, May 11, 2009

Weekend yang sgttt......

Tajuk entry... huduh betul..kekeke
Sabtu Ahad ari tu.. ari yg sgt busan... Abg Nuar keje... MIHAS tu tak abes lagi kan..

so aku patah kaki tau... dok umah je la membina badan..kekeke...
Baring je dpn tv..dah busan kang tido..osah buruk eh perangai ....tak ada apa nak buat kan..
Hari sabtu tu, g Puchong ikut Anies Marlena g berurut..sgt sakit okeh..hwaaa !!!
Mak cik tu urut perut aku, rahim aku senget katanya.... :P ... pasal tu tak ngandung2 kata dia..
Aku iyakan je la.. mana tau betul kan... Sampai umah dah kul 8lebih, sib baik dah masakkan laki aku siap2 sebelum kuar tu.. dia dah balik dah...
Actually, mlm ni Syidi *cousin Abg Nuar* ada buat makan2 sempena masuk umah baru..
Dah aku pon balik lewat, abg nua baru balik keje.. Penat katanya... tak pegi la kitaorg..

Ahad, tak de bende nak buat.. kemas umah, lipat kain baju yg melambak.. ptg tu mcm ada hati nak buat cupcakes.. tapi tetiba rasa malas plak..kekeke.. Dok imagine, kalo laki aku balik keje cepat karang, nak ajak g DIOS kat Puchong tu.. nak beli kain stoking..Bunga dulang Syiman tak siap lagi nih.. huhuhu...

Nan ado balik cepat nya.. kul 8.30pm baru dia balik....Nampaknya, minggu ni la baru g DIOS tu.... itupun kalau dia tak keje...

@@Oh ye... kalau kengkawan pasan, takder entry sempena hari ibu ye.. aku takder ati nak citer pasal ari ibu.. hwaaaa !! Walaumcm mana pon, samat Hari Ibu utk mak yg tersayang..luv u much mak...muahh !@@


(Ni bunga dulang syiman.. nak kaler ijau katanya.... aku buat beso2...kekeke...)


(yg kaler kuning ni plak, syida punya... 2 taun ke 3 taun lepas agaknya...)

p/s : utk pengetahuan.. Syidi + Syida + Syiman tu sepupu abg nuar.. Adik badik tetiga tu..kekeke

Entry Tertangguh


(Staff Club New President..Chong.. mcm bz2 je..kekeke)


(Sales Manager..suka la tu, dpt mkn cheese cake kan)



Last Friday, ada buat birthday celebration utk May babies..
Sports club kat opis ni mmg provide sebijik kek utk birthday celebration.
Bulan May ni ada 5 org, tapi semua birthday boy nyer ada hal... so, takder sorang pon yg meniup lilin. Kengkawan yg lain la yg syok sendiri tolong tiup lilin kek...

Thanks to COO sebab sponsor Cheese Cake..taun depan sponsor lagik ye..
(Hi fIber Cheese Cake... )

Friday, May 8, 2009

Hari Jumaat yang Kureng ...

Hari jumaat kan hari yg mulia kan.. tapi hari ni betul2 tak best.. pepagi dah tak best tau tak...huwaa... !!!Dah la ari ni kena kuar awal... pastu sampai opis lagik buat sakit ati..
aku tak tau naper la aku tak suka sgt ngan secretary kat opis ni...

Previous punya seksiteri semua dah pangkat nenek2 tau... tetiba bos aku amik yg muda plak camni.. kemain getik lagi korang tau tak... dressing dia satu hal...attitude pon satu hal...

Nak dtg lambat tu ko punya pasal la kan..tu ko jawab la ngan bos ye... aku tak campur la kan...
tapi time bos kuar, misti dia pon nak kuar.. ngular tau...g bank la.. g kedai la...
mcm time lain takleh pegi... dah la org masuk dari lunch kul 2pm, dia masuk kul 2.30pm...
over melampau.. aku tak tau la mana bos jumpa dia ni... Tu hari dia kuar kul 4pm... pastu bos tetiba masuk opis... *kantoi* .. bos tanya aku dia g mana, aku jawab je dia kuar...

Kata baru balik dari US.. naper yg mintak keje kat kampeni kecik camni... dressing pun aku tak paham.. tu hari dia pakai suar jarang pastu pakai thong... *apa kes nak tunjuk bontot kat opis ? * Tak ada langsung baju yg formal... baju suma mcm nak g santai2... Ari tu supervisor site masuk opis terkejut tengok dia...siap tanya aku, pesal seksiteri pakai baju cam nak g joging... dah pakai baby- tee ngan legging tight tu... tak der apa dah nak sorok dah... tau la cha ya nun alif kan... mana dia kesah....

Aku ingat kitaorg melayu2 ni je tak suka... tapi geng2 sekaum dia pon tak suka gak... Budak sales depan aku ni pon menyirap ... dia suka mencarut kat pompuan ni... *c*bai* kata dia... kang dia kata *Ma-hai* perempuan ni... aku tak paham maksud dia, tapi bos kecik aku kata tu bad word tu ....karang dia ckp camni plak * kak , perempuan ni sgt hodoh, hanya badan dia punya curve sgt cantik sajer*...

Kalo korang baca aku tulis ni, mmg la mcm tak berapa besar kesalahan pompuan ni, tapi aku tak reti dah nak describe betapa plasticnya dia tu...

Tu hari aku marah kan dia sekali. Dia g tadah air minum kat botol, pastu dia masuk toilet, kuar toilet dia menonong je masuk bilik dia.. Air yg dia tadah tu melimpah2 kat pantry.. Aku jeritkan dia..
*Sori saya lupa la.. tadi mcm ingat ada benda nak buat, tapi saya tak ingat *..eii hai..paler otak ko..

dah tu bukan reti nak lap balik.. bila karpet tu basah, busuk la pantry tu..bengong ...
bukan sekali dua dia buat.... byk kali dah.. tu hari aku sound ala2 aku ni cleaner pembersih pantry la kan... aku ckp.. kalo tadah, tunggu ..jgn tinggal.. tak pon, pas kuar toilet baru tadah...
Sekian luahan hati aku ... sori lah kalau tersinggung mana2 pihak ye.. aku sgt tak puas hati sebenarnya... harus aku emo skang nii...

Wednesday, May 6, 2009

Balik kg lagik...Part 4

Abes dah part 3 ye...
Sambung lagi..part 4.. hari terakhir sebelum balik semula ke Putra Heights.
Pagi2 tu, mak abah tak ada kat umah...
Pegi melawat jenazah..
Takziah kepada Keluarga Acik Ani di atas pemergian suaminya... :(
Aku tak pegi.. Duk umah tolong siapkan barang2 adik nak balik asrama,
masak mkn tghari sekali... pastu mak pesan mintak tolong kopek bawang besar ngan ikan bilis utk buat sambal nasik lemak esok..

Selalunya aku balik malam pas maghrib tapi hari ni abah mintak tolong antar adik balik asrama.. so takder arah la kan, aku gerak awal la... Gerak dlm pukul 3pm mcm tu...
Sekolah adik ni.. ya ampun, dlm hutan rupanya...kekeke....SEKOLAH MENENGAH AGAMA SAINS KUALA PILAH (SMASKP)..semua student dok asrama.. tak ada yg berulang alik dari umah...




Sampai sekolah dia, aku pon kasik la pesanan pihak penaja kan...

Aku : Adik, belajar rajin2..taun ni pmr kan...
Adik : Ye lah..tau tu..
Aku : Jgn sibuk sms, jgn bercinta...
Adik : Mana ada bercinta *marah*
Aku : Jgn nak fly2 ye....
Adik : Nak fly kemana kak.. ko tak nampak sekolah aku ni dlm utan..perli aku eh ?
Aku : *Sengih*

Kekeke... yer lah, baru aku pasan...mmg tak ada jalan untuk fly.. pekan terdekat pon jauh... kalau outing, dia kena g Tampin.... asrama sekolah aku dulu..senang je nak fly... basah2 kain sebab redah sungai belakang asrama...kekeke...dasat tol zaman aku sekolah dulu..kekeke
Dewan dia kaler pink..kekeke...
Pas antar adik, kitaorg teruskan perjalanan, dimana mmg aku dah jangka..jln akan jem dan aku akan duduk lama dlm keta...
Bersusun keta menghala ke Senawang ok..Sgt tak best... dgn aku majuk ngan hubby pasal mekdonal nya *tau jelah pe'el aku suka majuk kan*, ngan lenguh buntut dok lama dlm ketanya....
Akhirnya aku tido. tak sedar bila dia lepas tol senawang.. Aku terjaga, dah pukul 7pm...dah nak sampai tol Putra Heights..Aci camtu ?... kekeke...

Tuesday, May 5, 2009

Balik kg lagik...Part 3

Part 3.. Hari sabtu... 2 May 2009
Aku kan.. bersemangat betul kalo nak citer pasal kg..umah mak..
Windu je manjang..
So, hari sabtu pagi aktiviti mengemas umah
Ni aku nak citer sikit pasal benda ni...













(Abah aku... pakai kasut phua chu kang tu..)
Tepi umah aku, ada pokok cempedak..
Dah lama dah pokok cempedak tu kat situ.. Abah ada buat pangkin kat bawah pokok tu. Kitaorg suka lepak ptg..sambil2 makan ABC & goreng pisang. Tapi korang tau la kan, daun pokok tu misti salu gugur.. agak bersepah la kalo tak sapu daun tu kan..
Macam aku ni, kira bertuah gak la.. umur aku 12 taun, pokok tu kecik lagi.. Pastu aku masuk asrama kan, balik umah pon sebulan sekali je.. So adik2 aku la yg kena sapu daun tu tetiap pagi cuti... Jiji pon masuk asrama gak..sama jugak ngan Adik.. Yg tak masuk asrama cuma Ehsan je.

Jadinya, dia la yg tetiap minggu or tetiap petang kena suruh dgn abah sapu daun tu... Pagi minggu, tak yah nak mimpi la nak bangun lewat ..nanti sure abah jerit... " Esan, bangun cepat, g keruk sampah tu.. karang matahari naik, panas dah".. tu ayat yg biasa la tu kan.. Abah aku ni jenis pembersih.. terikut2 ngan atuk agaknya.. kekeke...
So, masa aku balik umah mak tu, adik laki2 aku 2 org tu tak balik.. Sorang keje ..sorang lagi belajar kat kelantan.. Jadinya, Azira la yg jadik mangsa... aku ?? abah takkan suruh aku
punya..kekeke...tak aci kan... Mak aku salu backing adik aku tau.. tak aci betul, bila time abah suh Adik yg sapu sampah.. jap lagi, misti mak yg g buat.. Mak sapu daun, adik masukkan daun dlm guni, abah mesen rumput, laki aku bakar sampah kat belakang.. aku ?? aku snap gambor ler.. kekeke....



(Mak yg rajin tolong buat keje Adik..kekeke)
Adik2 aku yg sgt bengang pasal kena sapu daun kering tu kan... penah dorang ckp camni.
" Nanti la kak..esan dah keje dah, esan nak tebang pokok cempedak abah ni.. biar tak yah ada daun kering lagi.. esan nak tar laman umah ni.. "... kekeke.. berbulu betul dia ngan pokok cempedak tu.. Sejak kitaorg dah tak ada kat umah, abah dah modified pangkin tu.. tak guna lagi dah... dia buat bubuh barang2 dia je... Dia buat pangkin lain kat belakang ... Tapi muat utk dia baring sorang.. tak aci...kekeke....


Pangkin ni dah takleh wat tempat lepak..tengok ler tu.. dah memacam ada atas tu.. dulu syok je lepak sini, berangin je petang2
Sampai sini dulu..
Smbung nanti.. entry pasal balik kg, pasal umah mak aku tak abes lagi...kekeke..
Naper ? korang boring ? saper suh baca kalo boring..kan ? hahahaha..gelak syaitooonn...



Balik kg lagik...Part 2

Sambungannya ya...
Memandangkan hari ni hari Jumaat, mak tutup kedai cepat.. Lepas aku sarapan, terus tolong mak kemas kedai.. Lagipun hari ni ada buat bacaan Ya'asin. Aku tak tau la tempat lain ada ke tak kan, tapi kalo kat sini, tetiap Jumaat ada buat bacaan Ya'asin untuk org pompuan. Dulu buat kat umah GPW - Gerakan Persatuan Wanita.. Tapi skang ni dah buat gilir2 kat umah masing2.

Lepas smayang Jumaat, aku ikut abah ngan hubby aku g Keratong 9.. g antar Encik Nuar tersayang ngurut..kekeke... Memula aku takmo ikut, yela kan..apa kejadahnya aku nak nengok dia kena urut kan.. tapi kalo aku tak ikut, aku tinggal kat umah lagik boring.. Aku folo je ler, ngan si Zira skali ngikut, walaupun kitaorg tau tempat tu sure tak best punya.. kekeke...



Sejam perjalanan, sampai la kitaorg kat umah acik tukang urut tu.. First time aku masuk sini.. Perantau Damai/Felda Keratong ...Aku tak naik atas umah okeh..org lelaki sgt ramai... Ada yg dtg dari JB sebab sakit pinggang.. ada org situ2 gak... aku segan.. so, aku duduk dlm keta.. baca novel je..kekeke...








(Muka budak bosan menunggu sambil baca novel dlm keta)
Aku tak bleh bla betul ngan acik tu punya nama.. Aku baca la dia lekatkan ketas kat dinding..
" Mat tak kisah..mengurut setiap hari kecuali hari selasa.. sila hubungi 012-66xx xxx".. kelakar kan....apa motif dia buh nama mat tak kisah tu kan...aku gedik2 je nak snap gambar, tapi acik2 yg nak mengurut dlm umah tu ushaa semacam je.. tak jadik aku snap... huh..








(Nilah umah acik MAT TAK KISAH TU)
Lama gak aku menunggu dorang abes berurut.. Panas woo.. kalau aku tau, tak nak aku ngikut... hihihi... on the way balik tu, aku tanya abah aku naper nama dia mat tak kisah kan...




(Muka org sedap kena urut)
Abah aku kata.. dia tak kisah..dia urut laki pompuan, dia tak tetapkan bayaran.. org kasi berapa, dia amik je, org ckp mekasih je pon ada...
0oo..baru la aku paham... gitu kisahnya..
Sejam lepas tu sampai la ke rumah...
Balik umah, mak tanya.. " sonok berjalan"...
Aku jawab..."sonok..dpt penat"..kekeke..
padan muka aku kan...

Balik kg lagik...Part 1




Sgt hepinya nak balik umah mak kan.. Dah janji ngan mak nak sarapan sama2... dah lama tak makan nasik lemak mak.. Weekend mak tak meniaga, nanti tak dpt mkn nasik lemak...

Aku sgt jahat okeh... paksa gak hubby bangun awal, gerak awal pagi sebab nak sampai umah mak kul 9pagi. Ambik masa 2jam setengah gak nak sampai umah mak.. Korang kira la ye, pukul berapa aku harus gerak...kekeke

Aku bangun kul 6am... bersemangat betul nak balik umah mak.. Kul 7.10am jugak geraknya..
Laki aku bawak Kelisa kitaorg tu mcm ribut..Aku rasa mcm naik bot dah... kekeke... 140km/jam... Dia siap sound tuh, " kalo abg kena saman karang, mama bayar "... kekeke...

Akhirnya sampai gak umah mak kul 9.10am... terus mkn sik lemak ..kekeke..sanggup tahan perut dari Putra Heights semata2 nak sapan kat umah mak.. Sib baik jln pon smooth n clear je... Dlm kete aku dah bajet dah, karang nak snap gambar sik lemak mak, pastu aku nak jaja gambar sik lemak tu dlm ni..

Tapi korang tau la.. tgh2 kelaparan tuh, aku makan dgn bersemangat, lupa nak snap gambar okeh...huduh betul perangai...kekeke
Sambung lagi..Part 2


Cupcakes

Cuppies..
huduh betul rupa cuppies aku ni ha..kekeke..
Semangat punya pasal nak buat,
deco aje laa... comot2 haih...
maklumla org tak pro lagik..

Sajer je buat cuppies ni..nak bawak balik umah mak...kasik adik makan..
Sejak belajar buat cupcakes dulu, aku buat cupcakes je, tapi tak penah deco pon..
Ni baru nak try ler ni...
Nanti korang baca entry yg aku balik kg tu eh...

Da daa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...